• NL
 info

Als uw kind veel klachten heeft en medicijnen niet (meer) helpen, kunnen we de neus- en/of keelamandelen van uw kind verwijderen. Dit heeft geen gevolgen voor de afweer. Bij voorkeur wacht de KNO-arts tot uw kind wat ouder is. Uw kind wordt voor deze ingreep voor 1 dag opgenomen op de kinderdagbehandeling of de dagbehandeling chirurgie.

De ingreep
De KNO-arts haalt met een speciaal instrument de amandelen los uit de onderliggende laag. We noemen dit het knippen van de amandelen. Dit gebeurt onder kortdurende algehele narcose. Als alles goed gaat, mag uw kind dezelfde dag nog naar huis. Wilt u weten wat uw kind te wachten staat? Bekijk dan samen met uw kind de volgende video (video is opgenomen op locatie Alkmaar):

Voorbereiding op het verwijderen van amandelen
Omdat uw kind algehele narcose krijgt, mag uw kind voor de ingreep niet eten en drinken. Meer informatie over de voorbereiding op de ingreep vindt u op onze kinderwebsite bij kinderdagbehandeling

Wat kunt u na het verwijderen van de amandelen verwachten?
De eerste dagen na de ingreep kan eten en praten nog pijnlijk zijn. U mag uw kind hier een pijnstiller voor geven. Geef uw kind geen bloed verdunnende pijnstillers zoals Ascal, Ibuprofen of Aspirine. De kans dat de wond dan weer gaat bloeden is dan groter. Paracetamol - bij voorkeur in de vorm van een zetpil - mag wel. Op de plaats van de verwijderde amandelen ontstaat een grijswit laagje. Dit is normaal en verdwijnt na ongeveer een week vanzelf. Wel geeft het een wat vieze smaak in de mond. Het is belangrijk dat uw kind de eerste dagen na de ingreep veel koud water drinkt: dat houdt de keel schoon. Meestal is een kind na een week opgeknapt, kan het weer buiten spelen en naar school.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Amandelen bij kinderen verwijderen