• NL
 info

Als medicijnen niet (meer) helpen, kunnen we - afhankelijk van de ernst van de ontsteking en uw klachten - de neus- en/of keelamandelen verwijderen. Dit heeft geen gevolgen voor de afweer. U wordt voor deze ingreep een dag en een nacht opgenomen.

Voorbereiding op het verwijderen van amandelen
Het kan zijn dat de wond na de ingreep weer gaat bloeden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat u voor de operatie stopt met bloed verdunnende medicijnen als u die gebruikt. Meer informatie over de voorbereiding op de ingreep en opname vindt u op de pagina over een meerdaagse opname.

De ingreep
De KNO-arts maakt de amandelen stapsgewijs los. We noemen dit het pellen van de amandelen. De behandeling gebeurt meestal onder algehele narcose. Als alles goed gaat, mag u de volgende dag naar huis. Houdt u er rekening mee dat u niet zelf naar huis mag rijden.

Wat kunt u verwachten na het verwijderen van amandelen?
De eerste dagen na de ingreep heeft u keelpijn en moeite met slikken. U kunt hiervoor pijnstillers gebruiken. Gebruik geen bloed verdunnende pijnstillers zoals Ibuprofen en Aspirine. De kans op een nabloeding wordt daardoor groter. Paracetamol mag wel. Om nabloeden te voorkomen, is het drinken van koud water belangrijk. Dit helpt ook tegen de pijn. Meestal komt er na de operatie wat bloed uit uw keel en/of neus. Op de plaats van de verwijderde amandelen ontstaat een grijswitte korst. Dit is normaal en verdwijnt na ongeveer een week vanzelf. Doet u een week rustig aan. Daarna mag u weer starten met uw dagelijkse bezigheden.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Amandelen bij volwassenen verwijderen