• NL
 info

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er druk op het middenoor. Dit komt bij kinderen tussen de 2 en de 7 jaar vaak voor. Het slijmvlies in het middenoor kan hierdoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden. Het middenoor raakt daardoor gevuld met vocht in plaats van met lucht. Uw kind kan last hebben van:

  • drukkend gevoel in het oor
  • pijn
  • middenoorontsteking
  • gehoorverlies

De aandoening geneest na enkele weken tot maanden meestal vanzelf. Als dit niet gebeurt, kan tijdelijke beluchting van het middenoor door een buisje in het trommelvlies helpen. Door het buisje ontstaat er een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang.

Hoe kunt u zich voorbereiden op trommelvliesbuisjes?
Kinderen krijgen voor de ingreep algehele narcose, volwassenen krijgen plaatselijke verdoving. De KNO-arts maakt een heel klein sneetje in het trommelvlies. Als dat nodig is, zuigt de KNO-arts vocht uit het middenoor. Vervolgens plaatst de KNO-arts het buisje in het trommelvlies. U of uw kind mag nog dezelfde dag weer naar huis. Wilt u weten wat uw kind te wachten staat? Bekijk dan samen met uw kind deze video.

Wat kunt u verwachten na trommelvliesbuisjes?
De meeste klachten zijn direct na de behandeling verdwenen. Ook heeft u of uw kind geen last van pijn. Soms komt er de eerste dagen na de ingreep nog wat vocht uit de gehoorgang. Het trommelvliesbuisje moet enkele maanden tot soms wel een paar jaar blijven zitten. Het buisje wordt daarna spontaan uitgestoten door het trommelvlies. Het gaatje in het vlies gaat vanzelf dicht. Bij de meeste kinderen wordt de functie van de buis van Eustachius beter als ze ongeveer 7 jaar zijn.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Trommelvliesbuisjes