• NL
 specialisme
 folders
Geen folders gevonden.
 info

Bij spataderen functioneren de klepjes in de aderen in de benen niet goed. Hierdoor stroomt het bloed niet goed terug naar het hart. Spataderen kunnen met verschillende operatieve ingrepen behandeld worden:

  • crossectomie: de spatader wordt in de lies of knieholte afgebonden en zo mogelijk over een lengte van een paar centimeter verwijderd
  • crossectomie en stripping: de spatader wordt in de lies of knieholte afgebonden en gedeeltelijk verwijderd. Het strippen gebeurt door een draad in de spatader te voeren en vast te binden aan de ader. De spatader wordt zo binnenste buiten verwijderd.
  • perforantectomie: een lekkende verbinding tussen een oppervlakkige en een dieper gelegen ader (perforans) wordt vrij gelegd, afgebonden en verwijderd
  • Muller-methode: de spatader wordt via kleine sneetjes in de huid naar buiten getrokken

Afhankelijk van de ingreep duurt de operatie ongeveer een half uur tot een uur. Als er ook aanvullende ingrepen nodig zijn of als een behandeling opnieuw gedaan moet worden (her-operatie), kan de operatie wat langer duren.

Hoe bereidt u zich voor op een operatieve behandeling van spataderen?
U krijgt voor de ingreep plaatselijke verdoving. U kunt van tevoren dus gewoon eten en drinken. Houdt u er rekening mee dat iemand u na de ingreep ophaalt en thuisbrengt.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
U mag meteen na de behandeling naar huis. U draagt gedurende 7 tot 10 dagen dag en nacht een elastische kous en/of een drukverband. U kunt de eerste dag na de ingreep het beste rustig aan doen. Wel is het belangrijk om regelmatig wat te bewegen. Als u zich goed voelt en als uw werk dit toelaat, mag u daarna weer aan het werk. Wacht met zwaar lichamelijk werk en sporten tot uw eerste controle, zodat u eerst met uw vaatchirurg kunt overleggen. Als u uw been weer goed kunt buigen, mag u weer fietsen en autorijden.

Controle
U komt na 7 tot 10 dagen voor controle én een eventuele nabehandeling door de dermatoloog (sclero-compressietherapie). Wilt u de elastische kous(en) dan meenemen?

Kosten & vergoedingen
Het kan zijn dat de zorg rondom spataderen niet wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Lees meer over kosten & vergoedingen.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Spataderoperatie