• NL
 info

Een plaatselijke verwijding van een bloedvat of slagader noemen we een aneurysma. Als de verwijding toeneemt, bestaat de kans dat de aneurysma scheurt. Bij ernstige verwijding van de slagader is een ingreep nodig. De vaatchirurg plaatst een vaatprothese op de plek van de verwijding. Dit kan op 2 manieren:

  • via een open buikoperatie
  • via endoprothese via de lies


Open buikoperatie
Bij een open operatie door een aneurysma van de buikaorta  vervangt de vaatchirurg het slechte gedeelte van het bloedvat door een kunststof bloedvat (vaatprothese). Is het aneurysma beperkt tot de buikslagader, dan wordt een ‘buisprothese’ ingehecht. Loopt het aneurysma door tot in de slagaders naar het bekken of de benen, dan gebruikt de vaatchirurg een ‘broekprothese’ (een buis met twee poten). Bij beide operaties wordt de gehele buik opengemaakt (van borstkast tot schaambeen). 
Een spoedoperatie bij een scheur (ruptuur) van een aneurysma van de buikaorta gaat op dezelfde manier, maar door de gescheurde aneurysma is de kans op complicaties of overlijden als gevolg van de operatie vanzelfsprekend groter. 

Endoprothese via de lies
Bij deze operatietechniek, maakt de vaatchirurg een kleine snede in de liesslagader. Vervolgens schuift hij met een kathether een opgevouwen kunststof vaatprothese (endoprothese) via de liesslagader tot in de buikslagader. In de buikslagader wordt de endoprothese uitgevouwen. De endoprothese verstevigt  de uitgerekte bloedvatwand. Deze methode kan alleen worden toegepast als de slagader niet te bochtig is en er voldoende ruimte is om de endoprothese te bevestigen. Ook mogen de liesslagaders niet te nauw of gekronkeld zijn. 

Hoe kunt u zich voorbereiden op de operatie bij verwijding van de buikslagader?
Uw vaatchirurg bespreekt met u de operatie en de risico’s en mogelijke complicaties. De buikoperatie is ingrijpend en gebeurt onder volledige narcose. Lees meer algemene informatie over opname. Bekijk ook de video 'Goed voorbereid op uw operatie’.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Operatie bij verwijding van de buikslagader (aneurysma van de aorta)