• NL
 info

De chirurg heeft verschillende technieken om liesbreuken te herstellen. Deze technieken zijn terug te voeren tot 2 methoden: 

  • de open behandeling 
  • de kijkoperatie 

De arts bespreekt met u welke techniek in uw geval het beste lijkt. Afhankelijk van de omstandigheden kan de operatie worden uitgevoerd in dagbehandeling of tijdens een kortdurende opname. 

De open behandeling
Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een snede nabij de breuk. De uitstulping van het buikvlies (breukzak) wordt opgeheven. Zo nodig wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld.
Daarbij wordt de buikwand verstevigd door een stukje kunststof in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam geaccepteerd. Het gebruik van kunststof is de laatste jaren standaard geworden.

De kijkoperatie
Bij de kijkoperatie worden via een aantal gaatjes in de buikhuid instrumenten en een camera, die verbonden is met een TV-monitor, naar binnen gebracht. De arts kan via de camera zijn handelingen zien op het TV-scherm. De uitstulping (breukzak) wordt opgeheven. Vervolgens wordt de opening of zwakke plek in de buikwand verstevigd met behulp van een stukje kunststof. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt goed door het lichaam geaccepteerd.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een liesbreukoperatie?
U krijgt de patiëntenfolder over de liesbreukoperatie mee, zodat u weet wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten. Lees meer algemene informatie over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie'.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Liesbreukoperatie