• NL
 info

Door een vernauwing of afsluiting in een beenslagader stroomt er minder bloed door uw been. Dit kan (ernstige) klachten veroorzaken. De vaatchirurg maakt met een stuk van een eigen ader of een bloedvat van kunststof een omleiding, oftewel een bypass. In het geval van een eigen ader, is dit meestal de meestal de lange oppervlakkige ader aan de binnenkant van uw been. U kunt deze ader zonder problemen missen.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de bypass operatie?
U wordt meestal opgenomen op de verpleegafdeling chirurgie van locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep. U mag in principe enige dagen na de operatie weer naar huis. U leest alle informatie over de ingreep in de patiëntenfolder ‘Bypass bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader’. Lees op onze website meer algemene informatie over opname. Bekijk ook de video 'Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u verwachten na de bypass operatie?
Uw been wordt na de operatie dikker. Dit is normaal. Het komt door de verbeterde doorbloeding en oedeem (ophoping van vocht). Wel kan het enige tijd duren voordat dit weer overgaat. Tijdens de operatie worden gevoelszenuwen in de huid doorgesneden. De huid rond het litteken kan daardoor doof aanvoelen. Dat gaat binnen enkele maanden meestal vanzelf over.
Om verstopping van de bypass te voorkomen is het belangrijk dat u:

  • niet te lang met de benen gebogen zit, bijvoorbeeld tijdens een lange autorit
  • niet met de benen over elkaar geslagen zit

Het is voor goed herstel belangrijk om de eerste 2 weken na de operatie nog rustig aan te doen. Verder zult u merken dat u na uw ontslag nog vermoeid bent. Dit wordt na verloop van tijd langzaam maar zeker beter. U komt na 2 weken op de polikliniek chirurgie voor controle bij de vaatchirurg.

Na de operatie gebruikt u de rest van uw leven bloedverdunnende medicijnen. Verder is het belangrijk dat eventuele hoge bloeddruk, hoog cholesterol en/of diabetes goed onder controle blijven.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Bypass: operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader