• NL
 info

Bij een sterk vernauwde halsslagader is het soms nodig om de vernauwing via een operatie op te heffen. Bij deze operatie maakt de vaatchirurg een snee aan de zijkant van uw hals. Daarna wordt de vernauwde slagader afgeklemd en opengemaakt. De vaatchirurg verwijdert met speciale instrumenten de verstopte binnenbekleding van de slagader. Daarna wordt de slagader gesloten. Dit wordt meestal gedaan met een patch. Dit is een soort dakje van kunststof of van het hartzakje van een rund.

Bij deze operatie is het nodig om de vernauwde halsslagader even af te klemmen. Voor de hersenen is het van belang dat dit zo kort mogelijk duurt, want na enige minuten kan er zuurstoftekort ontstaan. Of dit gebeurt, hangt af van de vraag of het bloed via de andere slagaders in de hals gemakkelijk naar alle hersenslagaders kan stromen. Men onderzoekt daarom tijdens de operatie met een EEG (pijnloos hersenfunctieonderzoek) of de bloedcirculatie in de hersenen voldoende is. Als dit onvoldoende is, wordt er tijdens de operatie een tijdelijke shunt aangelegd.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de operatie bij een vernauwde halsslagader?
U wordt meestal opgenomen op de verpleegafdeling chirurgie van locatie Alkmaar van Noordwest Ziekenhuisgroep. U mag in principe enige dagen na de operatie weer naar huis. U leest alle informatie over de ingreep in de patiëntenfolder ‘Operatie bij vernauwinghalsslagader’. Lees op onze website meer algemene informatie over opname. Bekijk ook de video ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u verwachten na de operatie bij een vernauwde halsslagader?
De meeste patiënten herstellen na deze operatie heel snel. Na 2 tot 4 dagen kunt u het ziekenhuis verlaten. De snede in de hals geneest meestal mooi, het litteken is dan naderhand nauwelijks zichtbaar.
Roken, hoge bloeddruk, diabetes (suikerziekte), overgewicht en een hoog cholesterol zijn risicofactoren voor vaatvernauwing. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om vaatvernauwing te voorkomen. Ook ondersteunt het uw herstel.
Belangrijk om daarom goed te houden aan de volgende leefregels:

  • rook niet (meer)
  • zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • zorg voor een gezond gewicht

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Carotisdesobstructie: operatie bij een vernauwde halsslagader