• NL
 info

Voor mensen met herniaklachten zijn veel behandelingsmethoden. Met relatieve rust, pijnstilling en tijd  geneest een hernia bij ongeveer 70% van de patiënten binnen 3 maanden. Bij een gunstig herstel van een hernia zal de neurochirurg u niet snel opereren, tenzij er sprake is van een spoedindicatie. Hiermee bedoelen we ernstige of snel optredende uitvalsverschijnselen, zoals problemen met het ophouden van uw plas of ontlasting.

Operatie rughernia
Bij een hernia-operatie wordt de druk op de zenuwwortel weggenomen door de uitstulping van de tussenwervelschijf te verwijderen. De operatie is vooral bedoeld om de pijn in uw been te behandelen. Uw eventuele rugpijn wordt er vaak niet mee verholpen en het effect op de al voor de operatie aanwezige uitvalsverschijnselen zoals gevoelsstoornissen, krachtsverlies en/of incontinentie is onzeker. Tijdens de operatie ligt u op uw buik. Net boven de plaats van de uitstulping maakt de chirurg in de lengterichting een snee in de huid. De operatie duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten. Er zijn nog diverse andere operatietechnieken. Uw specialist bespreekt met u welke techniek bij u wordt  gebruikt.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de operatie van een rughernia?
U leest alle informatie over de ingreep in de patiëntenfolder ‘Rughernia’. Lees op onze website meer algemene informatie over opname. Bekijk ook de video ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Onze app Noordwest Zorg
Krijgt u een onderzoek of een behandeling? Dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereid. Naast de folder kunt u voor een aantal onderzoeken of behandelingen onze app Noordwest Zorg gebruiken. Om deze app te kunnen gebruiken downloadt u de app Patient Journey en zoekt u binnen deze app naar Noordwest Zorg. In onze app vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek, behandeling of leefregels.

Wat gebeurt er na de operatie
De eerste 4 uur na de operatie moet u plat op uw rug blijven liggen. Daarna mag u uit uw bed komen. De eerste keer met begeleiding. De volgende dag begint de behandeling door een fysiotherapeut.

Op de juiste manier bewegen
Voor uw herstel is het heel belangrijk dat u op de juiste manier beweegt. Speciaal voor uw herstel hebben wij een instructiefilm gemaakt: ‘Uw herstel bevorderen na een operatie van een rughernia of een lumbale kanaalstenose’. Wij raden u aan deze film te bekijken, zodat u goed bent voorbereid.

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Wat kunt u verwachten na de operatie van een rughernia?
De pijn in uw been is meestal direct na de operatie verminderd, echter soms is de zenuw zodanig geïrriteerd dat de klachten lang aanhouden en geleidelijk afnemen. De wondpijn neemt geleidelijk af.  Als de pijn weg is, kunt u de doofheid in uw been meer gaan voelen. Het is mogelijk dat u na de operatie rest klachten overhoudt, ten gevolge van de hernia.
U vindt in de patiëntenfolder ‘Rughernia’ alle informatie over ontslag uit het ziekenhuis en de leefregels na uw operatie.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Rughernia behandeling