• NL
 info

U kunt in dialysecentrum Noordwest Ziekenhuisgroep een opleiding volgen om zelf thuis te dialyseren (hemodialyse). Hiervoor hebben wij een samenwerkingsverband met dialysecentrum Dianet in Utrecht. Ook als u hemodialysepatiënt bent in een ander ziekenhuis - Dijklander Ziekenhuis of Rode Kruis Ziekenhuis - kunt u voor deze opleiding bij ons terecht. U volgt de opleiding op locatie Alkmaar van ons dialysecentrum.

Wat houdt de opleiding voor hemodialyse thuis in?
De opleiding duurt 12 weken. U wordt opgeleid door speciaal geschoolde dialyseverpleegkundigen. Als uw partner betrokken is bij uw hemodialyse thuis, volgt u de opleiding samen.

Begeleiding en ondersteuning thuis
Na afronding van de opleiding kunt u thuis dialyseren, eventueel met steun van uw partner. Dianet Utrecht zorgt voor de machine, het materiaal en technische ondersteuning. Een keer in de 3 maanden komt een verpleegkundige van Dianet op huisbezoek. Deze verpleegkundige test dan of uw shunt nog goed functioneert. Medische ondersteuning krijgt u vanuit uw eigen dialysecentrum. U komt verder 1 keer in de 6 weken voor controle bij uw nefroloog in het ziekenhuis. Als u onverwacht thuis niet kunt dialyseren, kunt u - op afspraak - terugvallen op uw eigen dialysecentrum.

Voordelen van hemodialyse thuis
Thuis dialyseren heeft veel voordelen. Omdat u niet heen en weer hoeft te reizen naar het ziekenhuis, kunt u de momenten waarop u dialyseert aanpassen aan uw eigen leefpatroon, bijvoorbeeld 's nachts. Werk, school en gezin zijn daardoor beter met dialyse te combineren. Nog een voordeel is dat u door zelf te dialyseren snel en goed inzicht krijgt in uw eigen behandeling.

Kan iedereen thuis dialyseren?
Als het medisch en verpleegkundig verantwoord is, kan iedereen thuis dialyseren. Verder is het belangrijk dat uw zorgverzekeraar toestemming geeft. Als uw dialyse thuis toch niet stabiel verloopt, kan uw dialysecentrum de behandeling weer overnemen.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Hemodialyse thuis