• NL
 info

Veel vrouwen vinden het prettig om tijdens de ontsluitingsfase van hun bevalling onder de douche te staan of in bad te zitten. Het ontspant de spieren en vermindert de pijn. In Noordwest Ziekenhuisgroep kunt u in bad bevallen tijdens een poliklinische of klinische bevalling.

Locatie Den Helder
In locatie Den Helder is een vast bad aanwezig. U kunt hier alleen poliklinisch bevallen onder begeleiding van de 1e lijns verloskundige. Er zijn hier geen extra kosten aan verbonden.

Locatie Alkmaar
In locatie Alkmaar is het mogelijk om poliklinisch te bevallen in een opblaasbaar bevalbad. Lees de volgende informatie over het bevalbad in Alkmaar.

Het bevalbad
Het bevalbad is een opblaasbaar bad. Dit bad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen. Op de verloskamers zijn opblaasbare baden aanwezig. Het bevalbad en de elektrische opblaaspomp zijn eigendom van de afdeling verloskunde. U hoeft dus niet zelf een bad te huren en mee te nemen. De bevalbaden in Noordwest zijn dezelfde als die verloskundigen gebruiken bij een thuisbevalling. Het duurt ongeveer een uur voordat het bad gereed is, zodat u er gebruik van kunt maken. 

Bevallingspakket
Bij het opblaasbare bad hoort een bevallingspakket. Dit pakket is nodig om het bevalbad te kunnen gebruiken. In de doos met het bevallingspakket zitten de benodigdheden voor een badbevalling, zoals een binnenhoes, vulslang en een pomp om het bad na gebruik te legen. In verband met de hygiëne worden deze materialen éénmalig gebruikt en nadien weggegooid. 

Rol van de partner
Uw partner kan u helpen bij het in en uit bad stappen en gemakkelijk bij het bad zitten om u te ondersteunen. Uw partner helpt mee met het opzetten en opruimen van het bad.

Veiligheid moeder en kind
De hulpverleners die de bevalling begeleiden, kunnen besluiten dat het toch beter is voor de gezondheid van moeder en/of kind om op het verlosbed te bevallen. De veiligheid van moeder en kind heeft altijd de eerste prioriteit. Uiteraard wordt geprobeerd aan uw wensen tegemoet te komen.

Kosten gebruik bevalbad 
Als u gebruik wilt maken van het bevalbad, schaft u het bevallingspakket aan  op de afdeling verloskunde. Dit kunt u aangeven wanneer u komt voor de bevalling. Het bevallingspakket kost 85 euro. Dit bedrag betaalt u ter plekke via pin. 

Waar u verder aan moet denken
Gaat u bevallen in bad, houd dan rekening met het volgende:

  • neem badslippers, een badjas en badlaken mee
  • zorg ervoor dat u tijdens en na de badbevalling voldoende drinkt en regelmatig plast
  • u mag geen olie- en zeephoudende producten in het bad gebruiken. U mag wel een opblaasbal of een (nek)kussentje meenemen om te gebruiken in bad

Meer informatie
Wilt u meer weten over bevallingsbaden? Kijk dan eens op www.bevallingsbaden.nl. Informeer ook altijd bij uw 1e lijns verloskundige of zij badbevallingen begeleiden of bij u verloskundig zorgverlener in het ziekenhuis of u in aanmerking komt voor een badbevalling. 


Bron foto: website bevallingsbaden.nl

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Bevallen in bad