• NL
 info

De orthoptist is gespecialiseerd in sterkteafwijkingen bij kinderen, scheelzien, het luie oog en oogspierafwijkingen. In de wetenschap heet dit orthoptie. Tijdens het orthoptisch onderzoek wordt gekeken naar de oogstand op verschillende afstanden, de eventuele samenwerking van de ogen, de beweeglijkheid van de ogen en het gezichtsvermogen. Ook wordt de sterkte van de ogen gemeten (bij volwassenen alleen als dat nog niet is gedaan door de optometrist of oogarts).
 
Hoe verloopt een orthoptisch onderzoek?
Kinderen vinden het onderzoek meestal best leuk, er worden allerlei 'oogspelletjes' gedaan, die niet pijnlijk of vervelend zijn. Bij kinderen die voor het eerst komen, meet de orthoptist vrijwel altijd de sterkte van de ogen op. Hiervoor moeten de ogen worden gedruppeld. Dit kan wat gevoelig zijn en geeft een aantal uur waziger zicht. Het onderzoek bij kinderen duurt (mede door de inwerktijd van de druppels) circa één tot anderhalf uur. Bij volwassenen is vaak geen meting met druppels nodig, maar is het onderzoek meestal uitgebreider, gemiddeld duurt een onderzoek 3 kwartier. Indien er wel gedruppeld moet worden, duurt het ruim anderhalf uur.
 
Hoe kunt u zich voorbereiden op een orthoptisch onderzoek?
Houdt er rekening mee dat als u/uw kind gedruppeld moet worden, u/uw kind een aantal uur wazig ziet. Voor kinderen is er een fotoverhaal beschikbaar waarop u en uw kind het verloop van het onderzoek kunt bekijken. Bekijk het fotoverhaal 'Naar de orthoptist’.

Websites

 specialismen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Orthoptisch onderzoek