• NL
 info

Bij een dikke darmonderzoek (coloscopie) wordt de binnenkant van de dikke darm onderzocht met een endoscoop. Dit is een dunne flexibele slang met een lampje en een camera. De endoscoop is verbonden met een beeldscherm, waarop de arts en de verpleegkundigen het onderzoek kunnen volgen. U krijgt voor dit onderzoek een roesje (sedatie), tenzij u zelf aangeeft het onderzoek zonder roesje te willen ondergaan..

Hoe verloopt een coloscopie (dikke darmonderzoek)?
De maag-, darm-, en leverarts (MDL-arts), een MDL-arts in opleiding of een verpleegkundig endoscopist schuift de endoscoop voorzichtig via de anus naar binnen. Vervolgens wordt er lucht in uw darm geblazen. De endoscoop wordt daarna nog verder geschoven naar het begin van de dikke darm, daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, en vervolgens langzaam teruggetrokken. Tijdens het terugtrekken bekijkt de MDL-arts of verpleegkundig endoscopist de darmwand zorgvuldig. Zo nodig worden kleine stukjes darmweefsel (biopten) of poliepen weggenomen, die onder de microscoop verder worden onderzocht. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier .

Hoe bereidt u zich voor op een dikke darmonderzoek?
U krijgt van tevoren uitleg van een endoscopiemedewerker over uw voorbereiding op het onderzoek. U krijgt een folder mee waarin u alles nog een keer rustig kunt nalezen en u krijgt de voorlichting ook via een digitale link.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Coloscopie