• NL
 info

Bij röntgenonderzoek van de blaas maakt de radioloog met behulp van contrastvloeistof röntgenfoto’s van de blaas en de urinebuis. De medische term voor dit onderzoek is mictie-cysto-urethrografie. 

Blaasonderzoek bij kinderen
We doen dit blaasonderzoek ook bij kinderen. Dan wordt de catheter of katheter ingebracht door de kinderarts. Het is belangrijk dat u uw kind van tevoren rustig uitlegt wat er gaat gebeuren. Meer informatie over het onderzoek vindt u in de folder ‘Röntgenonderzoek van de blaas bij kinderen’. Samen met uw kind kunt u ook het fotoverhaal met eenvoudige uitleg voor kinderen lezen en bekijken. Bekijk het:

Hoe verloopt een blaasonderzoek voor volwassenen?
Eerst wordt een dun slangetje (katheter) via de plasbuis (urether) in de blaas gebracht. Dit kan wat vreemd aanvoelen en gevoelig zijn. De radioloog laat via het slangetje contrastvloeistof in de blaas lopen. Is de blaas vol? Dan mag u plassen. De radioloog maakt voor, tijdens en na het plassen röntgenfoto’s van de blaas. 

Hoe bereidt u zich voor op een blaasonderzoek?
Er is geen voorbereiding voor het onderzoek noodzakelijk.

Bent u zwanger? 
Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Dan gaat het onderzoek niet door.

Uitslag van het blaasonderzoek
U krijgt de uitslag van de arts die u heeft verwezen. Het verslag van het onderzoek wordt binnen drie werkdagen naar de aanvragend arts verstuurd. 

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Röntgenonderzoek van de blaas