• NL
 info

?Bij een röntgenonderzoek van de slokdarm maakt de radioloog röntgenfoto’s met behulp van contrastvloeistof. Hierdoor wordt de binnenbegrenzing van de slokdarm afgebeeld. Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek. 

Hoe verloopt het röntgenonderzoek van de slokdarm? 
U wordt uit de wachtkamer binnengeroepen in de kleedkamer en u krijgt kleedinstructies. De laborant begeleidt u vervolgens naar het röntgenapparaat waar u op gaat staan. U krijgt een bekertje met contrastvloeistof in uw hand. De radioloog vraagt u af en toe een slok te nemen. De radioloog volgt de contrastvloeistof op het röntgenbeeld en maakt daar in verschillende posities foto’s van. U moet soms wat draaien om de slokdarm goed in beeld te krijgen. 

Contrastvloeistof 
We gebruiken meestal contrastvloeistof met een Bariumsulfaat-oplossing. Dit is een witte papachtige vloeistof. Dit verloopt meestal zonder problemen. Verslikt u zich snel? Geef dit dan van tevoren door aan de radioloog of laborant. We kunnen dan een ander (jodiumhoudende) contrastvloeistof gebruiken.

Uitslag van het slokdarmonderzoek
U krijgt de uitslag van de arts die u heeft verwezen. Het verslag van het onderzoek wordt binnen 3 werkdagen naar de aanvragend arts verstuurd. 

Bent u zwanger? 
Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Het kan zijn dat het onderzoek uitgesteld moet worden.

Websites

 specialismen
 Ziektebeelden
Geen ziektebeelden gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Röntgenfoto slokdarm