• NL
 info

?Hysterosalpingografie (HSG) is een röntgenonderzoek met contrastvloeistof van de baarmoeder en de eileiders. Met dit onderzoek kunnen we nagaan of eventuele afwijkingen in de baarmoeder en/of de eileiders een rol spelen bij het uitblijven van een zwangerschap.

Hoe verloopt een hysterosalpingografie?
We verwachten u voor dit onderzoek op de afdeling radiologie. Eerst wordt een speculum (eendenbek) ingebracht en wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd. Daarna brengen we contrastvloeistof in de baarmoederholte via een kleine catheter (slangetje). Vervolgens worden de röntgenopnames gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Als er afwijkingen op het HSG worden gezien, is er vaak alsnog een laparoscopie (kijkoperatie) nodig.

Hoe bereidt u zich voor op een hysterosalpingografie?
Het kan zijn dat u tijdens het onderzoek menstruatieachtige pijn heeft. We adviseren u daarom om in overleg met uw gynaecoloog 1 tot 2 uur voor het onderzoek pijnstillers in te nemen. Bijvoorbeeld naproxen of diclofenac.

Houd u er rekening mee dat het onderzoek het beste na afloop van een menstruatie en nog voor de volgende eisprong kan plaatsvinden, omdat u tijdens het onderzoek absoluut niet zwanger mag zijn. Als u daar twijfel over heeft dan moet u dat van tevoren aan uw gynaecoloog doorgeven.

Websites

 Ziektebeelden

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Hysterosalpingografie