• NL
 info

Echoscopie is onderzoek van de inwendige organen met geluidsgolven. De geluidsgolven worden uitgezonden via een zogenoemde transducer. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug en ze worden zichtbaar op een scherm, de monitor. Met echoscopie kunnen we afbeeldingen maken van bijvoorbeeld de baarmoeder, de baarmoederholte en de eierstokken. Echoscopie wordt toegepast in de gynaecologie, bij onderzoek naar vruchtbaarheid en in de verloskunde.

Hoe verloopt een echo?
Echoscopie kan inwendig en uitwendig gebeuren. Bij een inwendige echoscopie brengt men de echokop in de schede. Een uitwendige echoscopie gebeurt via de buikwand.
Bij een uitwendige echo brengt de gynaecoloog of echoscopist eerst gel aan op uw buik en beweegt daarna een transducer over uw buik. Bij een inwendige echoscopie wordt de transducer in de vagina ingebracht.

Waarom een echo?
Met een echo kan de arts de grootte van de baarmoeder, de baarmoederholte en de eierstokken beoordelen. Bij onregelmatig bloedverlies bijvoorbeeld is op een echo te zien hoe dik het baarmoederslijmvlies is, of er vleesbomen of poliepen zijn en waar deze zitten.

Websites

 Folders
Geen folders gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Gynaecologische echoscopie