• NL
 info

U heeft van het Bevolkingsonderzoek Midden-West een uitnodiging ontvangen voor een darmonderzoek (coloscopie) in ons ziekenhuis. De afdeling maag-, darm- en leverziekten van Noordwest Ziekenhuisgroep is geselecteerd en gecertificeerd als coloscopiecentrum door Bevolkingsonderzoek Midden-West. 
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt binnen Noordwest Ziekenhuisgroep uitgevoerd op locatie Alkmaar en op locatie Schagen.

Wat neemt u mee?

 • een geldig bewijs van inschrijving van uw ziektekostenverzekeraar
 • uw identiteitsbewijs: paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsvergunning
 • uw medicijnen met de oorspronkelijke verpakking of een overzicht van uw medicijnen, aan te vragen bij uw apotheek
 • uw uitnodiging van het Bevolkingsonderzoek Midden-West


Het onderzoek
Voor het darmonderzoek (coloscopie) komt u 2 keer naar onze afdeling toe (op locatie Alkmaar of locatie Schagen):

1e afspraak: intake en voorlichting
U komt naar het ziekenhuis voor uw 1e afspraak:

 • u krijgt een uitleg van een endoscopiemedewerker over uw voorbereiding op het onderzoek
 • u krijgt een folder mee waarin u alles nog een keer rustig kunt nalezen
 • u krijgt het recept voor het voorbereidingsmateriaal voor het onderzoek (laxeermiddel) mee
 • u bereidt zich thuis voor op het darmonderzoek
 • de afspraak voor het darmonderzoek wordt gemaakt


2e afspraak: darmonderzoek (coloscopie)
Op deze afspraak komt u voor het darmonderzoek. Dit kan zijn op locatie Alkmaar of op locatie Schagen.

Uitslag
Direct na het darmonderzoek licht de arts u in over wat er tijdens het onderzoek is gevonden:

 • zijn er geen afwijkingen gevonden? Dan eindigt het bevolkingsonderzoek en wordt u 10 jaar later opnieuw opgeroepen (tot een leeftijd van 75 jaar, hierna stopt het bevolkingsonderzoek voor u)
 • zijn er wel poliepen of andere afwijkingen gevonden? Dan worden tijdens het darmonderzoek poliepen verwijderd en eventueel stukjes weefsel afgenomen (biopt). De poliepen en eventuele biopten worden nader onderzocht. De definitieve uitslag ontvangt u 5 tot 10 werkdagen later telefonisch via een belafspraak met een MDL-arts

Soms kan het zijn dat te veel of te grote poliepen worden gevonden. In dit geval plannen we een nieuwe coloscopie voor u in. Als het gaat om verwijderen van te grote poliepen gebeurt de coloscopie op locatie Alkmaar. U krijgt in dit geval van te voren een gesprek over de procedure op onze polikliniek. Als onverhoopt darmkanker bij u wordt geconstateerd, dan verwijzen we u naar het sneltraject voor patiënten met darmkanker binnen Noordwest. U krijgt dan binnen 1 week een afspraak op de polikliniek oncologie voor de uitslag en het verdere vervolg.

Follow up
Als er geen afwijkingen zijn gevonden, dan wordt u 30 dagen na het onderzoek door ons gebeld met de vraag of er na het onderzoek klachten of complicaties zijn geweest.

Bent u verhinderd?
Schikt de geplande afspraak van het Bevolkingsonderzoek Midden-West voor de 1e afspraak u niet? Dan kunt u deze afspraak tot 2 dagen voor de geplande datum wijzigen. Raadpleeg hiervoor uw uitnodiging van het Bevolkingsonderzoek Midden-West.

Bent u onverwachts 1 dag van te voren of op de dag zelf verhinderd? Dan kunt u bellen met de polikliniek maag-, darm- en leverziekten.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Bevolkingsonderzoek darmkanker