• NL
 info

In de hypofyse (hormoonklier in de hersenen) en de bijnieren wordt onder andere het hormoon cortisol gemaakt. We noemen cortisol ook wel stresshormoon omdat het vrijkomt bij iedere vorm van stress. Het hormoon ACTH uit de hypofyse zet de bijnier aan tot de productie van cortisol. Met een korte ACTH-test kunnen we onderzoeken of de bijnier een normale hoeveelheid cortisol kan produceren.

Hoe verloopt een korte ACTH-test?
U krijgt via een infuus het middel synacthen toegediend. Dit middel lijkt op het hormoon ACTH. We meten vervolgens de hoeveelheid cortisol in uw bloed. We kunnen op die manier nagaan of uw bijnieren in staat zijn om voldoende cortisol te produceren. Alles bij elkaar duurt de test ongeveer 2 uur. U mag tijdens de test geen bezoek ontvangen.

Hoe bereidt u zich voor op de korte ACTH-test?
U mag op de avond voor de test vanaf 22.00 uur:

  • niets meer eten en drinken (ook geen slokje water)
  • uw tanden alleen met water poetsen
  • geen kauwgom gebruiken
  • niet roken


In overleg met uw behandelend arts stopt u tijdelijk met al uw medicijnen. Denk ook aan zalven, crèmes, inhalers of druppels die corticosteroïden bevatten. Wilt u uw medicijnen wel meenemen naar het ziekenhuis?

Volgt u een dieet, voor diabetes bijvoorbeeld? Overleg dan met uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of diëtist over eventuele aangepaste instructies voor uw voorbereiding.

Websites

Geen websites gevonden.

 specialismen
 Ziektebeelden
Geen ziektebeelden gevonden.
 Folders

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Korte ACTH-test