• NL
 info

Een manometrie is een onderzoek naar de werking van de spieren van de slokdarm. Deze spieren zijn belangrijk voor het voortbewegen van voedsel van de mond naar de maag (peristaltiek). Met een dunne slang (sonde) met druksensoren wordt op verschillende plaatsen in de slokdarm de druk van de spieren gemeten. Ook de werking van de sluitspier naar de maag wordt onderzocht. Dit is de onderste spier van de slokdarm.

Hoe verloopt een manometrie van de slokdarm?
U zit tijdens het onderzoek op een stoel. Een verpleegkundige brengt eerst de sonde in. Dit gaat meestal vrij gemakkelijk, maar kan gevoelig zijn in uw neus. Vervolgens wordt de druk in de slokdarm gemeten. U praat tijdens het onderzoek zo min mogelijk. De verpleegkundige vraagt u een paar keer te slikken en u krijgt een paar keer water te drinken. De verpleegkundige trekt de sonde vervolgens langzaam helemaal terug. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Hoe bereidt u zich voor op een manometrie van de slokdarm?
U mag tot 2 uur voor het onderzoek nog een lichte maaltijd gebruiken.

Volgt u een dieet, voor diabetes bijvoorbeeld? Overleg dan met uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of diëtist over eventuele aangepaste instructies voor uw voorbereiding.

Websites

 Ziektebeelden
Geen ziektebeelden gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Manometrie van de slokdarm