• NL
 info

De CBCT-scan (Cone-Beam CT-scan) is een onderzoek waarbij driedimensionale beelden (foto’s) worden gemaakt van (delen van) uw gebit en kaak. Met de CBCT-scanner kunnen zeer nauwkeurige driedimensionale beelden gemaakt worden van:

  • de ligging van zenuwen
  • de positie van tanden en kiezen (en/of andere structuren) in de kaak
  • de hoeveelheid bot voor onder andere implantologie
  • ontstekingen
  • oorzaak van (onbegrepen) pijnklachten

De foto’s die we met de CT-scanner maken, geven een goed beeld van uw kaak. Zo nodig, kunnen ze de MKA-chirurg helpen bij de keuze voor de meest geschikte operatie.

Hoe verloopt de CBCT-scan?
U staat voor de CT-scanner met uw kin in een houder. Eerst worden 2 verkennende foto’s gemaakt van de voor- en zijkant van uw gezicht. Deze beelden zijn zichtbaar op een beeldscherm. Vervolgens worden scans gemaakt van de delen van uw kaak en gebit die nader onderzocht moeten worden. De CT-scanner maakt een cirkelbeweging om uw hoofd. Het maken van de scans duurt ongeveer 10 seconden.

Afhankelijk van uw situatie kan het onderzoek iets anders verlopen dan hierboven beschreven. Uw MKA-chirurg bespreekt dit dan met u.

Kleine hoeveelheid straling
Tijdens het maken van een CBCT-scan wordt u blootgesteld aan een zeer kleine hoeveelheid straling. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken: de hoeveelheid is vergelijkbaar met de straling bij het maken van een aantal röntgenfoto’s van de kaak.

Hoe kunt u zich voorbereiden op de CBCT-scan?
Er is geen speciale voorbereiding nodig.

Websites

 Folders

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: CBCT-scan