• NL
 info

Met een endoscopische echografie (EUS) kan de maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) met een echo-endoscoop met geluidsgolven de wand en omliggende weefsels van slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en/of alvleesklier of de endeldarm nauwkeurig bekijken. Een echo-endoscoop is een buigzame, flexibele slang met aan het uiteinde een echokop.  Eventueel kan de arts tijdens dit onderzoek weefsel of cellen (biopsie of punctie) voor nader onderzoek afnemen.

We onderscheiden 2 soorten endoscopische echografie:

  • endoscopische echografie van de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm (duodenum) en/of alvleesklier (pancreas).
  • endoscopische echografie van de endeldarm (rectale EUS)


Endoscopische echografie (EUS) van de slokdarm/maag/twaalfvingerige darm en/of alvleesklier

Bij dit onderzoek brengt de MDL-arts de echo-endoscoop in via de mond. U heeft voor het onderzoek een keelspray gehad, waardoor uw keel verdoofd wordt. Tijdens het onderzoek krijgt u een kalmerend middel en eventueel pijnstillers via een infuus. Het opschuiven van de endoscoop kan ongemakkelijk en heel soms pijnlijk zijn, hiervoor krijgt u pijnstilling toegediend. Soms zal er een punctie of biopsie plaatsvinden. Dit voelt u niet als pijnlijk.Het onderzoek duurt maximaal 45 minuten.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een EUS van de slokdarm/maag/twaalfvingerige darm en/of alvleesklier?
Als u een bloedverdunner gebruikt, meldt u dit dan bij uw arts. Uw arts bepaalt of uw bloedverdunner tijdelijk gestopt moet worden. Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn, u mag vanaf 0.00 uur niet meer eten en drinken. U krijgt van tevoren uitleg van een endoscopieverpleegkundige over uw voorbereiding op de behandeling.

Wat kunt u verwachten na het EUS van de slokdarm/maag/twaalfvingerige darm en/of alvleesklier?
U kunt dezelfde dag naar huis. Door het rustgevende middel mag u die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen of ingewikkelde handelingen verrichten. U mag niet zelfstandig naar huis, maar moet opgehaald worden op de endoscopieafdeling. Als u niet kunt worden opgehaald, kunt u geen ‘roesje’ krijgen
Van uw behandelend arts krijgt u de definitieve uitslag. Deze definitieve uitslag kan soms 3 tot 5 werkdagen op zich laten wachten als er weefsel voor aanvullend onderzoek is opgestuurd.

Endoscopische echografie (EUS) van de endeldarm
Bij dit onderzoek brengt de MDL-arts de echo-endoscoop in via de anus. Omdat de endoscoop maar een klein stukje naar binnen wordt gebracht, zult u hier weinig hinder van ondervinden. Het onderzoek duurt maximaal 15 minuten.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een EUS van de endeldarm?
U komt een half uur vóór het onderzoek naar de endoscopieafdeling maag-, darm- en leverziekten.  U krijgt eerst een klysma om het laatste stukje van de darm schoon te krijgen. U hoeft niet nuchter te zijn, behalve als het onderzoek onder verdoving (sedatie) gebeurt. U krijgt van tevoren uitleg van een endoscopieverpleegkundige over uw voorbereiding op de behandeling.

Wat kunt u verwachten na het EUS-onderzoek van de endeldarm?
Na een endoscopische echografie van de endeldarm zonder sedatie mag u direct naar huis. Heeft u verdoving gehad, houdt u er rekening mee dat u niet zelfstandig kan deelnemen aan het verkeer of ingewikkelde handelingen kunt verrichten. U mag niet zelfstandig naar huis, maar moet opgehaald worden vanaf de endoscopieafdeling.

Van uw behandelend arts krijgt u de definitieve uitslag. Deze definitieve uitslag kan soms 3 tot 5 werkdagen op zich laten wachten als er weefsel voor aanvullend onderzoek is opgestuurd.

Websites

 Folders
Geen folders gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Endoscopische echografie (EUS)