• NL
 info

Bij een MRI scan maken we met sterke magnetische velden en radiogolven driedimensionale beelden van inwendige weefsels of lichaamsdelen. Hiermee kunnen we onder andere afwijkingen in de hersenen, ontstekingen of gewrichtsproblemen opsporen. Het kan zijn dat u eerst contrastvloeistof ingespoten krijgt.

Hoe verloopt een MRI?
U ligt tijdens het onderzoek in een kleine tunnel. Omdat de magneten in het toestel veel lawaai maken, krijgt u een koptelefoon op. Als u dat prettig vindt, kunt u via deze koptelefoon naar (uw eigen) muziek luisteren. Een MRI scan duurt ongeveer een half uur.

Hoe bereidt u zich voor op een MRI?
Voordat u een MRI krijgt, vult u een formulier in. Op dit formulier staat welke voorwerpen niet in de MRI scanner mogen. U mag tijdens een MRI scan onder andere geen metalen voorwerpen dragen. U doet daarom voor het onderzoek alles van metaal af en uit: denkt u aan sieraden, uw horloge, een riem met een metalen gesp, enzovoort. Denk ook aan uw (betaal)pasjes die door het sterke magneetveld gewist kunnen worden. Als u een pacemaker draagt of oude metaalsplinters in uw oog heeft, is het onderzoek voor u niet veilig. Wilt u dit daarom van tevoren doorgeven?

Heeft u last van claustrofobie?
Heeft u last van claustrofobie waardoor u tegen het onderzoek opziet? Neem dan van tevoren even contact met ons op. Als u dat wilt, kunt u het MRI toestel eerst een keer bekijken. We hebben bovendien een MRI toestel met een tunnel die wat wijder en korter is. Op verzoek kunt u eventueel worden onderzocht op dit toestel.

Uitslag van de MRI
U krijgt de uitslag van de MRI scan van de (huis)arts die u heeft verwezen. U heeft daarvoor een afspraak met uw (huis)arts. Het verslag van de MRI scan wordt binnen 3 werkdagen naar de aanvragend arts verstuurd.

Bent u zwanger?
Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Het kan zijn dat het onderzoek uitgesteld moet worden.

Informatie voor kinderen
Krijgt uw kind een MRI scan? Bekijk en lees dan ook het fotoverhaal over dit onderzoek:

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: MRI scan