• NL
 info

Met een mammografie - mamma betekent borst - kunnen we borsten onderzoeken met röntgenstralen. We gebruiken hiervoor speciale apparatuur die een zo precies mogelijk beeld geven met zo min mogelijk straling. 

Hoe verloopt een mammografie? 
U gaat met uw bovenlichaam voor het röntgenapparaat staan. De radiodiagnostisch laborant plaatst uw borst op een plaat. Met een tweede plaat wordt de borst vervolgens 10 tot 15 seconden samengedrukt. Deze druk wordt door veel vrouwen als gevoelig of pijnlijk ervaren. Van elke borst worden in verschillende richtingen 2 opnamen gemaakt. De radioloog beoordeelt direct of de opnamen voldoende informatie geven. Een mammografie duurt ongeveer 15 minuten. 

Nieuwe techniek: tomosynthese 
Bij verschillende patiënten maken we een tomosynthese opname. Een reden om dit onderzoek te doen kan te maken hebben met de dichtheid van het borstweefsel of omdat bijvoorbeeld iets te voelen is in de borst. 

Een tomosynthese wordt gemaakt met een speciaal röntgenapparaat voor borstonderzoek. Met dit apparaat is het mogelijk om aanvullend op een gewone mammografie driedimensionale foto’s van de borst te maken (een gewoon mammogram geeft tweedimensionale beelden). Deze techniek heet tomosynthese. Een gewone mammografie levert in de regel voldoende informatie op. Het is dus niet nodig deze nieuwe techniek bij iedere patiënt toe te passen. Alleen vrouwen met bepaalde redenen om een mammogram te maken, komen in aanmerking voor dit aanvullende onderzoek. 

Hoe bereidt u zich voor op een mammografie? 
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Wel vragen we u om bij het maken van een afspraak rekening te houden met uw menstruatie. De eerste week na de menstruatie is namelijk de beste periode voor een mammografie. De borstklieren zijn dan het minst gespannen waardoor het onderzoek meestal minder pijnlijk is en we de foto’s beter kunnen beoordelen. We raden u aan om een broek of rok met trui of blouse te dragen, omdat u tijdens het onderzoek uw bovenlichaam moet ontbloten.
Wilt u voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op uw bovenlichaam smeren? U mag wel deodorant gebruiken. 

Uitslag van de mammografie 
De uitslag van de mammografie krijgt u van de (huis)arts die u heeft verwezen. U heeft daarvoor een afspraak met uw (huis)arts. Het verslag van de mammografie wordt binnen drie werkdagen naar de aanvragend arts verstuurd. 

Bent u zwanger? 
Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Het kan zijn dat het onderzoek uitgesteld moet worden.

> naar de borstkliniek

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Mammografie