• NL
 Description

Verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde vormen samen 1 specialisme:

 • verloskunde (ook wel obstetrie) richt zich op zwangerschap en bevalling
 • gynaecologie houdt zich bezig met aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen
 • voortplantingsgeneeskunde richt op de menselijke voortplanting

Daarnaast kunt u bij gynaecologie terecht met seksuele vragen/problemen. Dit stuk van de gynaecologie heet de medische seksuologie.

Pluim voor fertiliteitszorg
De zorg rond vruchtbaarheidsproblemen is in ons ziekenhuis goed geregeld. Dat blijkt uit de Monitor Fertiliteitszorg van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Het specialisme gynaecologie ontving daarom een Pluim voor de vruchtbaarheidszorg. Meer informatie over de Monitor Fertiliteitszorg.

Samenwerking locatie Den Helder
Onze gynaecologen werken intensief samen met Amsterdam UMC op het gebied van prenatale diagnostiek, ernstig gecompliceerde zwangerschap en oncologie. Regelmatig is er patiëntenoverleg en komt er een oncoloog uit Amsterdam mee opereren. Wat betreft IVF en IVF-ICS, is locatie Den Helder een satelliet van Amsterdam UMC. Een deel van de behandeling vindt plaats in Den Helder (stimulatie en echo’s), de punctie en terugplaatsing van de embryo’s gebeurt in Amsterdam.

Samenwerking locatie Alkmaar
De gynaecologen van locatie Alkmaar, Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard, Verloskundigenpraktijk Zonwaard, Verloskundigenpraktijk Alkmaar, Verloskundig centrum Noord-Holland Noord, Verloskundigenpraktijk Langedijk en de verloskundigen van locatie Alkmaar werken samen aan de verbetering van de geboortezorg. Dit doen we in het project Centrum voor Geboortezorg Alkmaar en omstreken. Door samen te werken kunnen we die geboortezorg veiliger, efficiënter en meer patiëntgericht aanbieden.

Deelnemers gevraagd voor onderzoek
Voor een klinisch geneesmiddelenonderzoek naar een nieuw hormoonspiraaltje voor anticonceptie voor vrouwen zoeken we deelnemers.

Voorlichting 

 • Voorlichtingsavonden
  Regelmatig worden er voorlichtingsavonden georganiseerd. In beide locaties zijn er het hele jaar door een aantal voorlichtingsavonden voor zwangeren. Kijk voor de data in de agenda.
 • Onze fotoverhalen als voorbereiding op uw behandeling:
  - fotoverhaal 'keizersnede' (locatie Alkmaar)
  fotoverhaal 'bevallen' (locatie Alkmaar)


Een inkijkje op de afdeling neonatologie

Lees het interview met Loes, moeder van 18 weken oude Noud, en Esther, pedagogisch medewerker in de kinderkliniek. Ze vertellen over de ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling neonatologie.

 

 

Contact met Verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde

Polikliniek 072 - 548 2900 Locatie: 1228:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag
Verpleegafdeling 072 - 548 2940 Locatie: 370
Polikliniek 0223 - 69 6536 Locatie: 178:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag
Verpleegafdeling 0223 - 69 6466 Locatie: 5-Noord
Dagbehandeling 0223 - 69 6535 Locatie: 2-Oost
Polikliniek 072 - 548 2900
Polikliniek 0223 - 69 6536

Wachttijden

Wachttijd voorZiektebeeld/onderzoek/behandelingWachttijden
BehandelingbaarmoederverwijderingAlkmaar: 14 wekenDen Helder: < 12 wekenBehandelingincontinentie bij vrouwenAlkmaar: 16 wekenDen Helder: 4 wekenBehandelingsterilisatie vrouw*Alkmaar: 5 wekenDen Helder: 10 wekenPolikliniekfertiliteit (IVF) Alkmaar: 7 wekenDen Helder: < 3 wekenPolikliniekgynaecologie algemeen Alkmaar: 7 wekenDen Helder: 2 wekenPolikliniekIUD plaatsen Alkmaar: 7 wekenDen Helder: 1 weekPolikliniekpostmenopausaal bloedverlies Alkmaar: 2 wekenDen Helder: 2 wekenPolikliniekverdenking oncologie Alkmaar: < 1 weekDen Helder: 2 wekenPolikliniekverloskunde algemeen Alkmaar: 1 weekDen Helder: < 1 weekHeerhugowaard: 1 weekPolikliniekverloskundige echoscreening Alkmaar: 1 weekDen Helder: < 1 week
 medewerkers
AAfdeling verloskunde (370)Afwijkend uitstrijkje, onderzoek en behandelingBBaarmoeder verwijderen (via de buikwand)Baarmoeder verwijderen (via de vagina)Baarmoeder verwijderen, totale laparoscopische hysterectomie (kijkoperatie)BaarmoederkankerBehandeling van inspanningsincontinentieBevallen en hoe nu verder AlkmaarBevallen in het ziekenhuis Den HelderBevallen, de eerste uren thuis Den HelderBeweeglijkheid van de baby in uw buikBorstvoeding, wat je moet weten overCCasemanager - gynaecologie-oncologieCervixcerclageColpocleisisCurettage AlkmaarCurettage Den HelderDDe 20-weken echoDe laparoscopische operatieDe overgangDiagnostische hysteroscopieDiagnostische laparoscopieDiathermische Lis ExcisieEEierstokkankerEierstokkanker, erfelijkEndometrioseFFoto van baarmoeder en eileidersGGynaecologisch onderzoek bij ongewenste kinderloosheidGynaecologische operatie, leefregels voor thuisGynaecologische operaties en seksualiteitHHoge bloeddruk en zwangerschapHoge bloeddruk in de zwangerschapHystero-salpingografieHysteroscopieIInleiding bevalling AlkmaarIUI-behandeling met milde hormoonstimulatieKKeizersnede AlkmaarKeizersnede Den HelderKeizersnede, leefregels voor thuisLLangdurig gebroken vliezenLaparoscopieMManchester Fothergill operatie bij baarmoederverzakkingMeerlingenzwangerschapMiMis behandelingMiskraamMyomen, onderzoek en behandelingOOpwekken van de eisprongOvermatig overgeven tijdens de zwangerschapPPijnbestrijding tijdens de bevallingPlacenta praevia of laagliggende moederkoekPOMP-teamPremenstrueel syndroomPrikinstructie IVF/ICSI-behandelingProlactinoomPsychologische zorg, voor patiënten van de afdeling gynaecologieSSacrospinale fixatie bij een baarmoeder- of vaginatopverzakkingSchisis - Aangeboren spleet in de bovenlip bij uw kindSeksuele problemen bij de vrouwSerotiniteitSSRI gebruik tijdens de zwangerschapSterilisatie bij de vrouw via kijkoperatieStuitliggingTTherapeutische hysteroscopie AlkmaarTherapeutische hysteroscopie Den HelderTVT folderUUitwendige versieUterusextirpatieVVaginaal bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschapVerlies van een kindVerzakking AlkmaarVerzakking vaginawand AlkmaarVerzakkingen Den HelderVroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte AlkmaarVroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Den HelderWWelkom op verloskundeZZwangerschapsafbreking door curettage

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde