• NL
 Description

Verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde vormen samen 1 specialisme:

 • verloskunde (ook wel obstetrie) richt zich op zwangerschap en bevalling
 • gynaecologie houdt zich bezig met aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen
 • voortplantingsgeneeskunde richt op de menselijke voortplanting

Daarnaast kunt u bij gynaecologie terecht met seksuele vragen/problemen. Dit stuk van de gynaecologie heet de medische seksuologie.

Pluim voor fertiliteitszorg
De zorg rond vruchtbaarheidsproblemen is in ons ziekenhuis goed geregeld. Dat blijkt uit de Monitor Fertiliteitszorg van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Het specialisme gynaecologie ontving daarom een Pluim voor de vruchtbaarheidszorg. Meer informatie over de Monitor Fertiliteitszorg.

Samenwerking locatie Den Helder
Onze gynaecologen werken intensief samen met Amsterdam UMC op het gebied van prenatale diagnostiek, ernstig gecompliceerde zwangerschap en oncologie. Regelmatig is er patiëntenoverleg en komt er een oncoloog uit Amsterdam mee opereren. Wat betreft IVF en IVF-ICS, is locatie Den Helder een satelliet van Amsterdam UMC. Een deel van de behandeling vindt plaats in Den Helder (stimulatie en echo’s), de punctie en terugplaatsing van de embryo’s gebeurt in Amsterdam.

Samenwerking locatie Alkmaar: ovida
Binnen ovida werken verloskundigenpraktijken, kraamzorgorganisaties en het ziekenhuis in de regio samen aan de verbetering van de geboortezorg. In het samenwerkingsverband zijn vertegenwoordigd: Verloskundigenpraktijk Langedijk, Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard, Zonwaard, Verloskundigen Praktijk Alkmaar, Verloskundig Centrum Noord Holland Noord, verschillende kraamzorgorganisaties als De Kraamvogel, KraamZus, De Waarden en de gynaecologen en verloskundigen van Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Door samen te werken kan de geboortezorg veiliger, efficiënter en nog patiëntgerichter worden aangeboden.

Voorlichting 

 • Voorlichtingsavonden
  Normaal gesproken organiseert afdeling verloskunde regelmatig voorlichtingsavonden. Op beide locaties zijn er het hele jaar door een aantal voorlichtingsavonden voor zwangeren. Door de coronacrisis kunnen deze helaas niet doorgaan. Wel kunt u de presentaties bekijken.
 • Onze fotoverhalen als voorbereiding op uw behandeling:
  - fotoverhaal 'keizersnede' (locatie Alkmaar)
  fotoverhaal 'bevallen' (locatie Alkmaar)


Een inkijkje op de afdeling neonatologie
Lees het interview met Loes, moeder van 18 weken oude Noud, en Esther, pedagogisch medewerker in de kinderkliniek. Ze vertellen over de ontwikkelingsgerichte zorg op de afdeling neonatologie.

 

 

Contact met Verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde

Polikliniek 072 - 548 2900 Locatie: 1228:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag
Verpleegafdeling 072 - 548 2940 Locatie: 370
Opnameplanning 072 - 548 2918 8:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag
Polikliniek 0223 - 69 6536 Locatie: 178:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag
Verpleegafdeling 0223 - 69 6466 Locatie: 5-Noord
Dagbehandeling 0223 - 69 6535 Locatie: 2-Oost
Opnameplanning 088 - 085 6215 8:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag
Polikliniek 072 - 548 2900
Polikliniek 0223 - 69 6536

 medewerkers
AAfdeling verloskunde (370), praktische informatieAfwijkend uitstrijkjeAls uw baby extra zorg nodig heeftAspirinegebruik tijdens zwangerschapBBaarmoeder- of vaginatopverzakking sacrospinale fixatieBaarmoeder- of vaginatopverzakking: colpocleisisBaarmoeder verwijderen via de buikwand (abdominale uterus extirpatie)Baarmoeder verwijderen via de vagina (vaginale uterus extirpatie)Baarmoeder verwijderen, totale laparoscopische hysterectomie (kijkoperatie)Baarmoederholte afwijkingen behandeling (therapeutische hysteroscopie)BaarmoederkankerBaarmoederverzakking Manchester Fothergill operatieBelinstructie bevallingBelinstructie kraambedBelinstructie zwangerschapBevallen na eerdere keizersnedeBewegen van uw baby tijdens de zwangerschapBorstvoeding, wat je moet weten overCCasemanager - gynaecologie-oncologieCurettageDDiabetes in de zwangerschapDoorgankelijkheid van de eileidersDreigende vroeggeboorteEEarly feeding skills - vroege voedingsvaardighedenEierstokkankerEierstokkanker, erfelijkEndometrioseEpiduraalkatheter tijdens de bevalling, nazorgFFlesvoedingGGynaecologisch centrum AlkmaarGynaecologisch onderzoek bij ongewenste kinderloosheidHHoge bloeddruk in de zwangerschapIInleiden bevallingInspanningsincontinentie onderzoek en behandelingIUI-behandeling met milde hormoonstimulatieIVF en ICSI, locatie Den HelderKKeizersnedeKolven in de zwangerschapLLangdurig gebroken vliezenLaparoscopie baarmoeder, eileiders en eierstokkenMMeerlingzwangerschapMiskraamMyomen, onderzoek en behandelingNNa de bevalling naar huisNovasure behandeling, overmatig bloedverlies tijdens menstruatieOOnderzoek van de baarmoederholte, diagnostische hysteroscopieOngewenste of ongeplande zwangerschapOntwikkelingsgerichte zorg pasgeborenenOpname, goed voorbereid naar het ziekenhuisOpwekken van de eisprongOvermatig overgeven tijdens de zwangerschapPPijnbestrijding tijdens de bevallingPlacenta praevia of laagliggende moederkoekPlasklachten na de bevallingSSerotiniteitSpreekuur uroloog en gynaecoloog, locatie SchagenStuitliggingVVerlies kind tijdens zwangerschap/bevallingVerloskunde, welkom op de afdeling locatie AlkmaarVerloskunde, welkom op de afdeling locatie Den HelderVerzakkingVerzakkingsoperatie voor- of achterwandplastiekZZwanger en resus-D-negatief

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Verloskunde, gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde