• NL
 Description

Een longchirurg opereert patiënten met afwijkingen aan de borstkas of longen. Bijvoorbeeld als bij u een goedaardige of een kwaadaardige tumor in de long gevonden is. Of bij een zogenaamde ‘klaplong’ die niet wil genezen of steeds terugkomt. Een andere operatie die wordt uitgevoerd door de longchirurg is een mediastinoscopie. Dit is een kijkoperatie achter het borstbeen, in het bovenste deel van de borstholte. Longchirurgie is een subspecialisatie van chirurgie.

Longoperatie steeds minder belastend
Minimaal invasieve chirurgie is één van de speerpunten van Noordwest Ziekenhuisgroep. Minimaal invasieve chirurgie is over het algemeen minder zwaar. Ook bij longoperaties kunnen minimaal invasieve technieken worden ingezet, zoals VATS. VATS staat voor Video Assisted Thoracoscopic Surgery. Bij deze operatietechniek maakt de longchirurg 1 of meerdere kleine sneetjes in de huid om zo met een kijkbuis in de borstholte te kunnen kijken en de operatie te kunnen uitvoeren. Hierdoor hoeft de patiënt geen thoracotomie (open longoperatie) meer te ondergaan. Op dit moment wordt het merendeel van de longoperaties in Noordwest uitgevoerd met VATS.

Gespecialiseerde zorg
De longchirurgen werken intensief samen met andere medisch specialisten, zoals longartsen, radiologen en nucleair geneeskundigen. Elke medisch specialist heeft met zijn of haar specifieke expertise een belangrijke rol in uw behandeling. De longarts is meestal de arts die met u bespreekt dat verder onderzoek van de long(en) nodig is. De longarts kan u hiervoor doorverwijzen naar de afdeling radiologie of de afdeling nucleaire geneeskunde. Als een operatie nodig is, wordt de longchirurg ingeschakeld.

Noordwest Ziekenhuisgroep is één van de grotere ziekenhuizen in Nederland als het gaat om longchirurgie. Onze longchirurgen bedienen de regio Den Helder, Alkmaar en Beverwijk. Ook bestaat er een samenwerking met de longchirurgen van het Amsterdam UMC. Tot slot heeft de vakgroep longchirurgie de bevoegdheid om op te leiden tot longchirurg.

 

 

 

Contact met Longchirurgie

Polikliniek 072 - 548 2400 Locatie: 0398:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag
Longafdeling 072 - 548 2780 Locatie: 317
Polikliniek 0223 - 69 6969 Locatie: 168:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag

Wachttijden

 ziektebeelden
 Behandelingen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Longchirurgie