• NL
dr. E.M. Busch
Functie
oogarts
Specialisatie
vitreoretinale chirurgie (netvlies- en glasvochtchirurgie), medische retina, refractiechirurgie, cataract
Opleiding
Opleiding tot oogarts, AMC Amsterdam (1999-2004)
BIG-nummer
69044373501
Afdelingen

 

‘Op de lagere school wist ik al dat ik dokter wilde worden. Van jongs af aan wilde ik zieke mensen weer gezond maken. Op latere leeftijd kwam daar de wens bij om chirurg te worden. Opereren is heel mooi, want je kunt met je eigen handen iets wat niet goed is, beter maken. Ik koos voor oogchirurgie. Dit is de enige specialisatie waarbij je als arts van begin tot einde bij de patiënt betrokken bent en alles zelf voor hem of haar kan doen. Van de intake, het onderzoek, de diagnose, de operatie tot de nazorg: het hele traject blijft de patiënt onder mijn hoede. Daardoor ben ik van alles op de hoogte. 

Ook het zintuig zelf vind ik uitermate interessant. De evolutie van het oog is zeer bijzonder. Plekjes die ooit alleen lichtgevoelig waren, zijn uitgegroeid tot een zeer complex neurologisch weefsel waarmee we afstand, diepte en kleur kunnen bepalen en zien in het donker. Waarmee we konden jagen en evolueren. Ik vind het ook geweldig dat twee afzonderlijke onderdelen zo goed samenwerken dat er 1 scherp beeld ontstaat waarmee we als diepte en afstand kunnen bepalen, zelfs als we ons hoofd draaien. Als die samenwerking tussen de ogen maar een klein beetje mis gaat, heeft dat al grote gevolgen.

Ik ben na een opleiding in het AMC en aanstellingen in Maastricht en Rotterdam in 2008 bij Noordwest Ziekenhuisgroep komen werken. Ik heb me gespecialiseerd in netvlieschirurgie, cataractchirurgie (staar) en trauma’s. Dit ziekenhuis heeft een uniek, breed georiënteerd zorgpakket. Er is hier voor mij een mooie combinatie van netvlieschirurgie en cataractchirurgie, die je niet in alle ziekenhuizen vindt. Omdat we in Noordwest zoveel kennis en disciplines in huis hebben, is het hier fijn opereren. Geen enkele operatie is hetzelfde. Soms kan een standaard operatie met een knip van de vinger veranderen naar ingewikkeld. Als er complicaties ontstaan kunnen we dat door de brede kennis in huis zelf oplossen. Het blijft mooi als je ook zo’n situatie direct kunt oplossen en alles toch tot een goed einde kunt brengen.

Onvoorspelbaar zijn vooral de operaties van patiënten die binnenkomen met trauma’s aan het oog door een ongeluk of val. Dankzij goed teamwork en deskundigheid lukt het gelukkig in een groot aantal gevallen om zo’n oog te redden. Laatst nog konden we bij een jong kind 90 procent van het gezichtsvermogen behouden. Dat geeft veel voldoening. Als artsen streven wij naar het beste resultaat voor elke patiënt. Als u mijn spreekkamer verlaat, gaat het erom wat u ziet en kunt dankzij de behandeling. Dan telt alleen uzelf. Ik streef er dan ook vanaf het eerste gesprek naar om heel duidelijk te zijn over de mogelijkheden en welke verwachtingen reëel zijn. We willen het beste resultaat voor u, maar tegelijkertijd geen verwachtingen scheppen die we niet waar kunnen maken.’


Lidmaatschappen:

  • lid Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)
  • lid werkgroep Vitreoretinale Chirurgie
  • lid Fluorescentie Angiografie Werkgroep
  • lid Algemene Nederlandse Vereniging ter Voorkoming van Blindheid (ANVVB)

BIG-geregistreerd:

•    BIG-nummer: 69044373501

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. E.M. Busch