• NL
dr. A. (Astrid) Aardenburg - van Huisstede
Functie
longarts
Aandachtsgebied
obstructieve longziekten (astma en COPD)
Opleiding
Longarts, opgeleid in Franciscus Gasthuis en Vlietland
BIG-nummer
89909247301
Afdelingen

 

‘Toen ik in het Franciscus Gasthuis werkte als arts-assistent niet in opleiding werd aan mij gevraagd of ik geen longarts wilde worden. En van die keuze heb ik nooit spijt gekregen. Wat ik leuk vind aan de longziekten is de wisseling van zowel jongere als oudere patiënten, de vele verschillende ziektebeelden, en dan ook nog eens de ingrepen die je als longarts doet (bijvoorbeeld bronchoscopie, thoraxdrain plaatsen). De band die je opbouwt met de chronische patiënt is bijzonder. Daarnaast kan ik mezelf als astmapatiënt ook goed inleven in een patiënt die benauwd of kortademig is. 

Voordat ik startte met mijn opleiding tot longarts, werd ik gevraagd of ik wetenschappelijk onderzoek wilde doen. Dat leidde tot promotieonderzoek naar de relatie tussen morbide obesitas en astma, en de effecten van operaties tegen overgewicht (bariatrische chirurgie). Eén van de belangrijkste resultaten uit dit onderzoek was, dat niet alle morbide obese patiënten met astma een ontsteking in de luchtwegen hebben, en dus niet altijd ontstekingsremmende medicijnen nodig hebben. Zij hebben veel meer baat bij (fors) gewichtsverlies door bariatrische chirurgie. 

Na dit promotieonderzoek ben ik altijd betrokken gebleven bij wetenschappelijk onderzoek en dit wil ik  ook in de toekomst zeker blijven doen. Door het onderzoek werd voor mij ook duidelijk dat de 'obstructieve longziekten' (astma en COPD) mijn aandachtsgebied is. Ik heb daarnaast een verdiepingsstage longrevalidatie in Merem (Hilversum) gedaan. 

De combinatie van een groot topklinisch ziekenhuis, wetenschappelijk onderzoek én het opleiden van jonge enthousiaste artsen tot longarts maakt Noordwest voor mij een fantastische plek om te werken.’


Bijzonderheden:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. A. (Astrid) Aardenburg - van Huisstede