• NL
dr. P.P.A. (Pieter-Paul) Vergroesen MBA
Functie
orthopedisch chirurg (fellow)
Aandachtsgebied
wervelkolom en complexe heupoperaties
Opleiding
Geneeskunde (1999-2012, VUmc), promotie (2012-2015, VUmc), orthopedisch chirurg (2015-2021, Noordwest, Spaarne Gasthuis, UMC Utrecht), master of Health Business Administration (2019-2021, Erasmus Universiteit), fellowship Spine Surgery (2022, UMC Utrecht)
BIG-nummer
49916538301
Afdelingen

 

'Ik vind het een uitdaging om bij jong en oud verschillende soorten ziektebeelden te verhelpen. Ongelukken, kanker, ontstekingen, veroudering en vergroeiingen kunnen allemaal voor problemen zorgen in de wervelkolom (rug). Door geduldig naar de patiënt te luisteren, nauwlettend te onderzoeken, en met alle moderne technieken van aanvullend onderzoek hoop ik tot een goede diagnose en behandelplan te komen. De lijnen met de neurochirurgen, pijnspecialisten en revalidatieartsen zijn kort binnen Noordwest zodat we makkelijk van elkaars expertise gebruik kunnen maken.

Mijn interesse in de wervelkolom is begonnen tijdens mijn studie geneeskunde. Ik was betrokken bij een onderzoek naar het effect van vetstamcellen op de botgenezing in de wervelkolom. Hierdoor kon ik daarna een vergelijkbaar onderzoek begeleiden in Duitsland. Dit was de opmaat voor mijn promotieonderzoek naar de mechanische functie van de tussenwervelschijf. Dit is het gewricht tussen de wervels. Ik ben er achter gekomen dat tussenwervelschijven een torenhoge tegendruk opbouwen tegen de spier- en zwaartekracht. Dit doen ze door aantrekking van water. Een soort superspons dus. Hierdoor krimpen we in 16 uur overdag net zoveel als dat we in 8 uur ´s nachts groeien. Als dit mechanisme verstoord raakt, krijg je artrose van de wervelkolom.

Hiermee was definitief mijn interesse voor de wervelkolom gewekt. Met veel plezier heb ik mijn brede orthopedische opleiding gedaan in Noordwest, het UMC Utrecht, en het Spaarne Gasthuis. Door verdiepende fellowships in het UMC Utrecht, de St Maartenskliniek en Noordwest heb ik mij gespecialiseerd in de wervelkolomchirurgie en de heupchirurgie. Deze twee vakgebieden liggen dicht tegen elkaar aan, omdat ze elkaars functie beïnvloeden.

Ik vind dit interessante vakgebieden omdat er nog heel veel in ontwikkeling is. Zo hebben we nog niet voor álle problemen een oplossing. Maar de wetenschap maakt ieder jaar weer kleine stapjes. Ik ben erg benieuwd hoe het vak er over een paar jaar uit ziet. Door betrokken te blijven bij onderzoek hoop ik hieraan mijn steentje bij te dragen.'

Lees meer over Pieter-Paul Vergroesen op onze website in de rubriek 'Even voorstellen'.

Bijzonderheden:

  • Buitenlands onderzoek – Bone morphogenetic Protein-2 in spinal fusion (2010, Bergmannstrost – Halle/Leipzig, Duitsland)
  • Gepromoveerd op proefschrift: “Intervertebral Disc Biomechanics: Long-Term Axial Loading Studies” (2015, VUmc) 
  • Winnaar van de Prof. dr. ir. Rik Huiskesprijs voor fundamenteel wetenschappelijk (2015, de Nederlandse Orthopaedische Vereniging)
  • Lid van het kernteam van het internationale kennisinstituut ‘Knowledge Forum Degenerative van AO-Spine’ (2019-2023)
  • Lid van de Dutch Spine Society (2015-heden)

Bekijk alle publicaties van orthopedisch chirurg Vergroesen.


 

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. P.P.A. (Pieter-Paul) Vergroesen MBA