• NL
dr. I.M.M. (Ingrid) van Haelst
Functie
ziekenhuisapotheker en opleider ziekenhuisfarmacie
Aandachtsgebied
farmaceutische dienstverlening, kindergeneeskunde, anesthesiologie en grote chirurgische vakken
Opleiding
Ziekenhuisapotheker (opgeleid in VieCuri Venlo)
BIG-nummer
89027252117
Afdelingen

 

‘In 1989 ben ik afgestudeerd als apotheker aan de Universiteit van Groningen. Al tijdens mijn studie had ik belangstelling voor de ziekenhuisfarmacie en aansluitend aan mijn studie ben ik gestart met de opleiding tot ziekenhuisapotheker in Venlo. Vanaf juli 1994 ben ik werkzaam als ziekenhuisapotheker in Noordwest. In de periode van 2008 tot 2013 heb ik onderzoek gedaan naar de invloed van geneesmiddelen die een patiënt van huis uit al gebruikt op verschillende effecten tijdens een operatie. Dit heeft geresulteerd in het proefschrift 'Effect of perioperative medication on hemodynamics and blood loss'.

Ik probeer in Noordwest naast mijn werk als ziekenhuisapotheker ook steeds op een andere manier een bijdrage te leveren aan de organisatie. Zo ben ik vrij snel na mijn start in Alkmaar toegetreden tot het stafbestuur en heb die rol ruim 6 jaar vervuld. Een dergelijke functie aan het begin van je loopbaan maakt dat je in een vroegtijdig stadium de ziekenhuisorganisatie goed leert kennen en een groot netwerk opbouwt. Daar heb ik tot de dag van vandaag plezier van. Daarnaast neem ik deel aan verschillende commissies in het ziekenhuis. In 2018 heb ik een training gedaan om ondersteuning te kunnen bieden - als peer supporter – aan collega’s wanneer zij betrokken zijn bij een ernstige fout in het behandelproces.

Sinds 2006 ben ik opleider ziekenhuisfarmacie. Jonge collega’s begeleiden is een leuk onderdeel van mijn huidige werk. Het is van belang om bij elke individuele ziekenhuisapotheker in opleiding of coassistent te kijken wat ze nodig hebben om de volgende stappen te zetten in hun loopbaan. Voor de opleiding tot ziekenhuisapotheker werken we samen met vier centra in de opleidingsregio AMC. Organisatorisch en logistiek vraagt het heel wat om met de verschillende centra voor elke kandidaat een opleidingsplan op maat te regelen.

In mijn werk als ziekenhuisapotheker vind ik het een uitdaging om samen met artsen te zoeken naar de beste mogelijkheden voor de behandeling van een individuele patiënt of om gezamenlijk een proces waar medicatie een rol speelt te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn de medicatieverificatie door apothekersassistenten op de spoedeisende hulp en het opnameplein.’  
 

Bijzonderheden:

  • promotie: 'Effect of perioperative medication on hemodynamics and blood loss', Universiteit van Utrecht, 11 juni 2013

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. I.M.M. (Ingrid) van Haelst