• NL
dr. M.L. (Marije) Sminia
Functie
oogarts
Specialisatie
kinderoogheelkunde en strabologie (scheelzien), staarchirurgie, plastische ooglidchirurgie, speciale implantlenzen
Opleiding
Opleiding tot oogarts, AMC Amsterdam (2002-2007), Fellowship kinderoogheelkunde en strabismus
Afdelingen

 

 

‘Ik geniet van elke dag waarop ik patiënten – groot en klein – mag helpen. Ik vind oogheelkunde een enorm leuk specialisme. Het is een praktisch vak en een belangrijk zintuig voor mensen. Het is bovendien het enige stukje van het lichaam waar we als arts rechtstreeks naar binnen kunnen kijken. Het oog is van binnen heel mooi om te zien, als een donkere avondlucht: oranje/rood door de bloedvaten in het netvlies met daarin de oogzenuw helder als de volle maan.

Sinds oktober 2010 werk ik bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Ik heb me onder andere gespecialiseerd in kinderoogheelkunde. Het gaat dan om problemen zoals scheelzien, netvliesaandoeningen, staar, hoge oogdruk, genetische afwijkingen of erfelijke aandoeningen. Ook screen ik premature kindjes op netvliesproblemen. Het is leuk om met kinderen te werken. Ouders zien vaak tegen de afspraak op en vragen zich af of hun kind wel zal meewerken, maar over het algemeen laten kinderen zich goed onderzoeken. Ik zing liedjes in de spreekkamer of zorg met speeltjes voor afleiding. Daar krijg je handigheid in.

In 2012 ben ik gepromoveerd op mijn proefschrift over Artisan implantlenzen bij kinderen. Ik heb onderzoek gedaan naar de blijvende gevolgen van deze lens op het hoornvlies. De Artisan implantlens is een Nederlands ontwerp van de Groningse professor dr. Jan Worst. Hij kwam in de jaren 70 op het idee om lensjes vast te klemmen aan de iris, wanneer door ziekte of trauma het kapselzakje waarin de lens eigenlijk hoort, is verdwenen of te zeer beschadigd. De lens zit dan voor de iris, in plaats van erachter, dus dichterbij het hoornvlies. Ik heb een groep kinderen lange tijd gevolgd om te kijken wat de gevolgen daarvan zijn. Mijn proefschrift wordt nu mede gebruikt voor goedkeuring door de FDA in Amerika om dit soort lenzen ook in de USA te gaan toepassen.

Een indrukwekkend moment in mijn carrière was een ontmoeting met – toen nog – koningin Beatrix in oktober 2012. Zij is beschermvrouwe van het Oogfonds. We kregen in haar aanwezigheid de eerste netvliescamera van het project New Born Eyes overhandigd. Bij zeer vroeg geboren baby’s kan het netvlies loslaten met blindheid of slechtziendheid als gevolg. Vervoer van de jonge couveusebaby’s voor onderzoek is belastend. Met de netvliescamera kunnen we via digitale foto’s advies vragen aan een collega uit een gespecialiseerd centrum, zonder het kindje te transporteren. Tijdige ontdekking en behandeling is van cruciaal belang. Koningin Beatrix had veel belangstelling voor ons werk. Het was bijzonder haar te ontmoeten.

Mijn andere grote voorliefde is cataract chirurgie. De geschiedenis van de behandeling van staar is zeer interessant. Refractiechirurgie was tot zo recent als 15 jaar geleden een compleet ander vak. Toen waren mensen blij dat ze met een bril weer scherp konden zien. Nu komen mensen voor het perfecte resultaat zonder bril of contactlenzen. Dat vraagt om een andere kijk als oogarts en het goed kunnen managen van de verwachtingen van de patiënt. Want zo perfect als de eigen ooglens zich aanpast aan de afstand van waar je naar kijkt, kunnen we het nog niet maken. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik ben dus benieuwd wat er over 5 of 10 jaar allemaal kan. Het blijft een uitdagend vak!’


Lidmaatschappen:

•    lid Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)
•    lid Nederlandse Intra Oculaire Implant Club (NIOIC)
•    lid European Paediatric Ophthalmological Society
•    lid European Society for Cataract and Refractive Surgery (ESCRS)
•    lid Nederlandse werkgroep Tropische Oogheelkunde
•    lid medische adviesraad Marfan vereniging
•    secretaris landelijke werkgroep kinderoogheelkunde

BIG-geregistreerd:

•    BIG-nummer: 99053334401

Publicaties:

•    2012: promotieonderzoek The Artisan aphakia intraocular lens in the paediatric eye

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. M.L. (Marije) Sminia