• NL
dr. M.L. Sminia
Functie
oogarts
Specialisatie
kinderoogheelkunde en strabologie (scheelzien), staarchirurgie, speciale implantlenzen
Opleiding
Opleiding tot oogarts, AMC Amsterdam (2002-2007), Fellowship kinderoogheelkunde en strabismus
BIG-nummer
99053334401
Afdelingen

 

'Ik vind oogheelkunde een prachtig specialisme. Het is een praktisch vak en een belangrijk zintuig voor mensen. Het is het enige stukje van het lichaam waar we als arts rechtstreeks naar binnen kunnen kijken. Het oog is van binnen heel mooi om te zien, als een donkere avondlucht: oranje/rood door de bloedvaten in het netvlies met daarin de oogzenuw helder als de volle maan.

Sinds oktober 2010 werk ik bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Ik heb me onder andere gespecialiseerd in kinderoogheelkunde. Het gaat dan om problemen zoals scheelzien, netvliesaandoeningen, staar, hoge oogdruk, genetische afwijkingen of erfelijke aandoeningen. Ook screen ik premature kindjes op netvliesproblemen. Het is leuk om met kinderen te werken. Ouders zien vaak tegen de afspraak op en vragen zich af of hun kind wel zal meewerken, maar over het algemeen laten kinderen zich goed onderzoeken. Ik zing liedjes in de spreekkamer of zorg met speeltjes voor afleiding. Daar krijg je handigheid in.
In 2012 ben ik gepromoveerd op mijn proefschrift over Artisan implantlenzen bij kinderen. Ik heb onderzoek gedaan naar de blijvende gevolgen van deze lens op het hoornvlies.

Mijn andere grote voorliefde is cataract chirurgie, oftewel staaroperatie. De geschiedenis van de behandeling van staar is erg interessant.
Refractiechirurgie is een medische specialisatie, waarbij de oogarts een operatieve ingreep uitvoert om de ogen te corrigeren. Refractiechirurgie was tot 15 jaar geleden een compleet ander vak. Toen waren mensen blij dat ze met een bril weer scherp konden zien. Nu komen mensen voor het perfecte resultaat, zonder bril of contactlenzen. Dat vraagt om een andere kijk als oogarts en het goed kunnen managen van de verwachtingen van de patiënt. Want zo perfect als de eigen ooglens zich aanpast aan de afstand van waar u naar kijkt, kunnen we het nog niet maken. Maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik ben benieuwd wat er over 5 of 10 jaar allemaal kan. Het blijft een uitdagend vak!’


Lidmaatschappen:

  • lid Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)
  • lid Nederlandse Intra Oculaire Implant Club (NIOIC)
  • lid European Paediatric Ophthalmological Society
  • lid European Society for Cataract and Refractive Surgery (ESCRS)
  • lid Nederlandse werkgroep Tropische Oogheelkunde
  • lid medische adviesraad Marfan vereniging
  • lid landelijke werkgroep kinderoogheelkunde
  • lid stafbestuur Noordwest en bestuur MSNW
  • lid beroeps belangen commissie NOG


Publicaties:

•    2012: promotieonderzoek The Artisan aphakia intraocular lens in the paediatric eye

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. M.L. Sminia