• NL
dr. R.W.M. (Raymond) Hautvast
Functie
cardioloog
Aandachtsgebied
interventiecardiologie (dotteren)
Werkt in Noordwest Ziekenhuis sinds
2002
Opleiding
Geneeskunde, Katholieke Universiteit in Nijmegen (1989); Cardiologie, Academisch Ziekenhuis in Groningen (2000)
BIG-nummer
99025996301
Afdelingen

 

‘Mijn aandacht ging tijdens mijn opleiding Geneeskunde uit naar actieve muziekbeoefening en een duidelijk plan voor mijn toekomst als arts had ik nog niet. Door een samenloop van omstandigheden werd mijn aandacht gewekt voor de cardiologie. Wat mij aantrekt in het specialisme cardiologie is dat het zo veelzijdig is. Ik hou van de mix van direct patiëntencontact, vaak in acute situaties en het leren van diverse diagnostische en behandelvaardigheden met raakvlakken aan radiologie en chirurgie. Het vak maakte in de afgelopen decennia een snelle ontwikkeling door. Met vrij eenvoudige techniek is het daardoor mogelijk het verschil te maken tussen leven en dood. Ik kreeg de mogelijkheid, om nog tijdens mijn opleiding tot cardioloog te leren dotteren. In die tijd werd dotteren voor het acute hartinfarct de standaardbehandeling.

Nadat ik een aantal jaren als staflid in het Academisch Ziekenhuis Groningen had gewerkt, werd ik benaderd door de vakgroep cardiologie van Noordwest Ziekenhuisgroep. De cardiologen van Noordwest kregen als eersten in Nederland vergunning om, bij wijze van experiment, te dotteren zonder hartchirurgie in hetzelfde ziekenhuis. De resultaten van dit experiment waren zeer positief. De Alkmaarse methode werd de standaard voor andere ziekenhuizen zonder hartchirurgie, die wilden gaan dotteren. Ik ben er trots op, dat ik van dit historisch gebeuren deel uit heb gemaakt.

Als cardioloog vind ik het van groot belang, om zinnig en zorgvuldig om te gaan met mogelijkheden van onderzoeken en behandelingen. Dat is in het belang van mijn patiënten. Ik streef ernaar zo volledig mogelijk te zijn in de uitleg en voorlichting aan mijn patiënten. Als mensen begrijpen wat hen mankeert en welke behandelmogelijkheden - met alle voors en tegens - er zijn, zijn ze ook in staat mee te denken over hun eigen ziekte en mee te beslissen in de behandeling.’

Promotie

Proefschrift ‘Spinal Cord Stimulation for Refractory Angina Pectoris’ (1997)

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. R.W.M. (Raymond) Hautvast