• NL
R.H. (Ritsert) Boonstra
Functie
orthopedisch chirurg
Aandachtsgebied
algemene orthopedie, voet- en enkelklachten, traumatologie (botbreuken en andere letsels)
Opleiding
orthopedisch chirurg (AMC in Amsterdam, Tergooiziekenhuizen in Hilversum en Blaricum, Slotervaartziekenhuis in Amsterdam)
BIG-nummer
09061801101
Afdelingen

 

‘In 1996 begon ik mijn studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2005 startte ik de opleiding tot orthopedisch chirurg. Ik ben opgeleid in de regio Amsterdam: Academisch Medisch Centrum, Tergooiziekenhuizen Hilversum/Blaricum en het Slotervaartziekenhuis.

Sinds 2012 werk ik als orthopedisch chirurg bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Ik behandel veel voorkomende orthopedische problemen zoals onder andere slijtage van heup en knie. Daarnaast heb ik als specifiek aandachtsgebied voet- en enkelaandoeningen, voorste benadering van de heup en traumatologie (letsels van het steun- en bewegingsapparaat zoals botbreuken). 

Vele voet- en enkelklachten kunnen we behandelen zonder operatie. Een gipsbehandeling, steunzool, aangepaste schoen of fysiotherapie kunnen helpen. Ik vind het belangrijk dat een patiënt met een voet- of enkelaandoening een volledige behandeling krijgt in ons ziekenhuis. We werken veel samen met de gipskamer en er is nauw contact met de orthopedisch schoenmaker en de revalidatiearts. We doen onder andere regelmatig samen spreekuur. Mocht een operatieve behandeling nodig zijn dan wordt u geopereerd door mij, of een van mijn collega’s gespecialiseerd in aandoeningen van de voet en enkel. Zo weten we zeker dat iemand met voldoende ervaring uw voet behandeld. 

Een heupprothese is een dankbare operatie, de kansen op een forse verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van de pijn zijn heel groot. Gewoonlijk plaats ik de prothese via een voorste benadering (via de voorzijde van het bovenbeen/lies). We plaatsen in Alkmaar en Den Helder zo’n 1000 heupprothesen per jaar, de ervaring met deze ingreep is dus groot. 

Letsels van botten, pezen en spieren komen altijd op een onverwacht en ongelukkig moment. Het is een uitdaging alle mensen met ongevallen op het juiste moment de juiste behandeling te bieden. Vaak een verband of gips, soms een operatie. Samen met een groep collega orthopedisch chirurg-traumatologen en traumachirurgen verzorg ik binnen Noordwest deze letsels. 

Tot slot: bewegen is belangrijk voor iedereen. Orthopedie is het vak van het bewegingsapparaat: de botten, de gewrichten en de spieren. Door goed te luisteren, te onderzoeken en een behandeling in te zetten wil ik mensen in beweging houden. Soms is de beste behandeling een operatie. Maar alleen als hier een duidelijke reden voor is en er een grote kans is dat de patiënt baat heeft bij de ingreep. Iedere operatie, hoe klein ook, kent risico’s. Het is belangrijk alles met open vizier samen van te voren te bespreken.’


Aandachtsgebieden:

  • voet en enkel: voorvoetsklachten zoals hamertenen of een stijve grote teen, slijtageklachten van de voet en enkel, sportletsels van de enkel en achillespees, kijkoperaties van de enkel; platvoet en holvoet
  • knie: kijkoperaties, knieprothese
  • heup: heupprothese via een voorste benadering
  • traumatologie: botbreuken en andere letsels door ongevallen


Lidmaatschappen:

  • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
  • Dutch Orthopaedic Foot and Ankle Association (DOFAA)
  • European Foot and Ankle Society (EFAS)
  • Nederlandse Vereniging van Orthopedische Traumatologie (NVOT)
     

 

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: R.H. (Ritsert) Boonstra