• NL
ir. R.H.H. Cals
Functie
oogarts
Specialisatie
algemene oogheelkunde, medische retina, cataract, oculoplastische chirurgie
Opleiding
Opleiding tot oogarts; Leiden (2004-2008), Oogziekenhuis Rotterdam (arts-onderzoeker bij ROI) (2008), Oogziekenhuis Rotterdam (2008-2013)
BIG-nummer
9909755801
Afdelingen

 

‘Sinds januari 2014 werk ik bij Noordwest Ziekenhuisgroep. Ik houd me vooral bezig met staaroperaties en medische retina problemen, zoals diabetes gerelateerde oogaandoeningen, leeftijdsgebonden macula degeneratie (beschadiging van de gele vlek) en vaataandoeningen van het netvlies.

Het oog is een enorm interessant orgaan. Een goed gezichtsvermogen is essentieel om in de dagelijkse praktijk te kunnen functioneren en een goede kwaliteit van leven te hebben. Mensen zijn bang om blind of slechtziend te worden. Het geeft mij als arts een grote voldoening om voor mensen te kunnen zorgen dat hun gezichtsvermogen behouden blijft of weer verbetert. Dat is zo waardevol. Gisteren nog kreeg ik een briefje van een patiënt, die mij bedankte omdat hij na een staaroperatie fantastisch veel beter kon zien en de operatie hem enorm was meegevallen. Daar doe ik het voor.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat ik oogarts ben geworden. Na mijn middelbare school koos ik eerst voor een studie Werktuigbouwkunde. Het was lastig kiezen; eigenlijk vond ik geneeskunde ook leuk. Dus ben ik de medisch technische kant opgegaan. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat het artsenvak me toch meer trok. Na mijn studie Werktuigbouwkunde ben ik daarom vier jaar geneeskunde gaan studeren. Die studie heb ik in 2008 afgerond. Daarna heb ik me gespecialiseerd als oogarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam. Oogheelkunde is namelijk niet alleen een medisch beroep. Er komt ook veel techniek bij kijken. Ik kan mijn 2 voorliefdes nu prachtig combineren. Bovendien ben ik een pietje precies en ook dat past goed bij dit specialisme.

In 2014 ben ik van Rotterdam naar Alkmaar gekomen. Ik hoorde van een collega goede verhalen over de oogafdeling van Noordwest Ziekenhuisgroep. Dit is altijd een vooruitstrevend ziekenhuis geweest. Correct Vision was bijvoorbeeld een van de eerste klinieken in Nederland waar refractielaserchirurgie (ooglaseren) mogelijk was. Omdat het een groot ziekenhuis is, kunnen we een breed aanbod van zorg leveren. Ik merk ook een verschil met de patiënten die ik voorheen behandelde in Rotterdam. Hier kenmerkt zich de Hollandse nuchterheid van gewoon aanpakken en doen. ‘Als u zegt dat het goed is dokter, dan doen we het zo’, hoor ik vaak. Die mentaliteit past echt bij deze streek.'


Lidmaatschappen:

  • lid Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)
  • lid European Society for Cataract and Refractive Surgery (ESCRS)
  • lid European Society of Cataract & Refractive Surgeons Euretina
  • lid European Society of Retina Specialists

BIG-geregistreerd:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: ir. R.H.H. Cals