• NL
S. (Saskia) van Empelen
Functie
verpleegkundig specialist
Aandachtsgebied
maag-, darm- en leverziekten, IBD
Opleiding
Verpleegkundige HBO-V; Verpleegkundig specialist
BIG-nummer
59062660630
Afdelingen

 

'Na het afronden van mijn opleiding HBO-V duaal, ben ik gestart op de afdeling orthopedie als verpleegkundige in Noordwest Ziekenhuisgroep. Meer dan 10 jaar heb ik daar met veel plezier gewerkt in verschillende functies. Het werk als verpleegkundige en teamleider was ontzettend leuk, maar ik miste de verantwoordelijkheid voor en contact met patiënten. Ik ben toen gestart met de opleiding Master of Advanced Nursing Practice. Tijdens de opleiding heb ik gewerkt op de polikliniek orthopedie met als aandachtsgebied de schouder. Na de opleiding heb ik de keuze gemaakt op afscheid te nemen van het 'snijdende' specialisme en aan de slag bij het 'beschouwende' specialisme. 

Inmiddels ben ik 2,5 jaar werkzaam als verpleegkundig specialist bij de afdeling maag-, darm- en leverziekten (MDL). Het vakgebied MDL bestaat uit veel verschillende ziektebeelden. Ik ben gespecialiseerd in de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, samen IBD (Inflammatory Bowel Disease) genoemd. Dit zijn chronische darmziektes. Bij de ziekte van Crohn kan de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm ontstoken zijn. Daarnaast kan de ontsteking zich ook bevinden in de rest van het spijsverteringskanaal. Bij colitis ulcerosa is er sprake van een ontsteking van de dikke darm. Beide aandoeningen worden bij voorkeur behandeld medicijnen.

Het bijzondere aan de IBD is dat ik patiënten zie uit alle leeftijdscategorieën. Daarnaast is de begeleiding van deze patiënten wisselend qua intensiviteit. Ten tijde van een opvlamming is het contact heel intensief en als een patiënt in remissie is (de darm is weer rustig) kan de patiënt weer over naar de reguliere controles (1 x per 3 maanden of 1 x per 6 maanden). Het is belangrijk om in samenspraak met de patiënt tot een goed behandelplan te komen, juist omdat deze categorie patiënten vaak voor jaren afhankelijk is van medicatie.

Samen met dr. Noomen (MDL-arts) en Tamara de Nieuwe (verpleegkundige) vormen wij het IBD-team. Daarnaast is er een gezamenlijk spreekuur met dr. George (kinder MDL-arts), de zo geheten transitiepoli, waarbij jongeren met IBD op de leeftijd van 18 jaar worden overgedragen naar de volwassenen MDL-afdeling. Ook heb ik samen met dr. Noomen en dr. Dunker (chirurg) elke maand een gezamenlijk spreekuur voor patiënten, die een gezamenlijke aanpak van hun ziekte nodig hebben.

IBD is een deelgebied van het specialisme maag-, darm- en leverziekten. Ik vind het contact met patiënten in verschillende leeftijdscategorieën ontzettend leuk. De uitdaging ligt er voor mij vooral in om de klachten bij een patiënt snel en blijvend te verminderen. Een veel voorkomend probleem bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is de vermoeidheid die vaak parten speelt, zowel bij de jongere als de oudere patiënt. Het lastige hieraan is dat door de buitenwereld deze vermoeidheid vaak niet begrepen wordt. Voor mij is het belangrijk om de patiënten te leren omgaan met die vermoeidheid.'

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: S. (Saskia) van Empelen