• NL
 Enter Title

Een mens heeft normaal gesproken 2 nieren. Deze hebben belangrijke functies. Als uw nieren door een nierziekte nog maar voor zo'n 10 procent functioneren, dan heeft u een therapie nodig die uw nierfunctie vervangt: dialyse. Maar ook niertransplantatie is soms een optie.

Problemen met uw nieren
Meestal stelt de huisarts vast dat er iets mis is met uw nieren. Hij verwijst u door naar de nefroloog, een internist die gespecialiseerd is in nierziekten, die u verder onderzoekt. Als blijkt dat de nieren voor nog maar 20 procent functioneren, verwijst de nefroloog u door naar de nierfalen polikliniek.

Hoe werken de nieren?
Nieren zijn boonvormige organen, die ongeveer 12 centimeter lang zijn en zo'n 150 gram wegen. Ze liggen aan de achterkant van het lichaam, ter hoogte van het middel. Gezonde nieren hebben een aantal belangrijke functies:

  • verwijderen van afvalstoffen
  • regelen van vochtbalans
  • produceren van hormonen


Wat is de oorzaak van nierziekten?
Nierziekten kunnen door allerlei oorzaken optreden. Soms ontstaan ze ineens, andere zijn erfelijk. Sommige nierziekten leiden - acuut dan wel geleidelijk - tot achteruitgang van de nierfunctie. De nieren kunnen die achteruitgang op zich goed opvangen: ze hebben een grote overcapaciteit. Zelfs als de nieren voor de helft werken, gaat alles goed. Klachten ontstaan pas als de nierfunctie verder achteruitgaat.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nierziekten