• NL
 Enter Title
Een lui oog (oftewel amblyoop oog) is een oog dat niet goed heeft leren kijken door bijvoorbeeld scheelzien of een verschil in sterkteafwijking. Het oog zelf is gezond, in feite zit 'het luie' in het deel van de hersenen waar de verwerking van beelden gebeurt.

Een lui oog kan alleen ontstaan voor het 8e á 10e levensjaar en kan ook alleen tot die leeftijd worden behandeld. Hoe jonger met de behandeling begonnen wordt, hoe vlotter er resultaat wordt geboekt.

Wat merkt u van een lui oog?
Als scheelzien of een hangend ooglid de oorzaak is van het luie oog, is dat vaak uiterlijk zichtbaar. Ontstaat het luie oog door een verschil in sterkteafwijking van de ogen, dan merken de ouders of het kind er meestal zelf niets van, omdat het andere 'goede' oog het compenseert. Vaak wordt het bij controle bij het consultatiebureau of de schoolarts wel opgemerkt.

Hoe kunt u een lui oog voorkomen?
Een lui oog is meestal niet te voorkomen. Soms kan het tijdig dragen van een bril -die een sterkteverschil corrigeert- het ontstaan ervan wel tegenhouden. Een lui oog kan het best op jonge leeftijd behandeld worden. Voor volwassenen met een lui oog (die in hun jeugd niet of onvoldoende behandeld zijn) bestaan geen behandelmogelijkheden meer.

Websites

 Specialismen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Lui oog