• NL
 Enter Title

Een ander woord voor sterkteafwijking is refractieafwijking. De vorm en grootte van het oog bepalen of iemand scherp ziet. Als alles goed is, komt het beeld precies op het netvlies (de lichtgevoelige laag aan de binnenkant van het oog). Als dit niet het geval is, bestaat er een sterkteafwijking. Er zijn 3 soorten:

  • bijziendheid (myopie)
  • verziendheid (hypermetropie)
  • cylinderafwijking (astigmatisme)
Wat merkt u van een sterkteafwijking?
Kleine kinderen hebben niet altijd bewust klachten van een sterkteafwijking, omdat ze niet anders gewend zijn te kijken. Bij screening bij consultatiebureau of schoolarts kan verminderd zien ontdekt worden. Ook kan scheelzien een teken zijn dat er een sterkteafwijking aanwezig kan zijn. Oudere kinderen hebben vaak wel last van de afwijking en kunnen klagen over wazig zien, hoofdpijn of vermoeide ogen.

Hoe kunt u een sterkteafwijking voorkomen?
Een sterkteafwijking is niet te voorkomen. Soms spelen erfelijke factoren een rol, maar soms is niet duidelijk waarom iemand zo'n afwijking heeft. Bij kinderen is het tijdig opsporen van een sterkteafwijking van belang, omdat bij te laat behandelen een lui oog of scheelzien kan ontstaan.

Websites

 Specialismen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Brilsterkteafwijkingen bij kinderen