• NL
 Enter Title

Een hydrocele of waterbreuk is een zwelling van de balzak aan één of beide kanten en komt vaak voor.
Normaal gesproken zit om de zaadballen een beetje vocht. Door een ongeluk, een gezwel of een ontsteking kan de hoeveelheid vocht toenemen. Dan ontstaat een hydrocele.
Een hydrocele komt vooral voor bij mannen boven de 65 jaar, maar ook komt regelmatig voor bij pasgeboren jongetjes.

Bij een baby gaat de hydrocele alleen in het eerste jaar vanzelf weg. De kinderen hebben meestal in de loop van de dag een toenemende zwelling rond een van beide testikels. Als ze gaan liggen loopt het vocht terug in de buik en is de zwelling weer weg. Blijft de zwelling bestaan dan is er meestal sprake van een kleine liesbreuk. Deze moet worden geopereerd. De open verbinding tussen de buikholte en het lieskanaal wordt gesloten waardoor er geen buikvocht meer in het scrotum kan lopen.

Volwassene
Bij volwassenen verdwijnt de hydrocele meestal niet spontaan. Behandeling is niet nodig. Een hydrocele doet geen pijn en is ook niet gevaarlijk. Soms veroorzaakt de zwellingklachten, bijvoorbeeld door knellende kleding of bij fietsen. Dan kunt u de hydrocele laten weghalen door een kleine operatie. Voor deze operatie moet u een dag naar het ziekenhuis.

De uroloog maakt tijdens de operatie een sneetje in uw balzak en maakt het vlies rond de bal open, laat het vocht weglopen en verkleint het risico dat de breuk later weer terugkomt.
Deze operatie is relatief eenvoudig. Er treden zelden complicaties zoals een ontsteking of een bloeding op. Direct na de operatie is er nog restzwelling maar deze trekt langzaam weg en is een normaal verschijnsel.

Websites

 Specialismen
 Onderzoeken
 Behandelingen

Geen behandelingen gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Waterbreuk (hydrocele)