• NL
 Enter Title

Een varicocele is een spatader bij de -meestal- linker zaadbal. Dit geeft een zwelling in de balzak die voelt als kronkelige bloedvaten rondom de zaadbal. Dit kan een zwaar gevoel in de zaadbal of een vervelende pijn in de lies geven. Deze klachten treden meestal aan het einde van de dag op. In een liggende houding zal de zwelling verdwijnen.

Een variocele zorgt voor een temperatuursverhoging van de linker testikel en kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Een op de vijf mannen heeft een lichte vorm van varicocele en de meeste hiervan zijn normaal vruchtbaar. Als u geen klachten heeft, is behandeling meestal niet nodig.

De behandeling van varicoceles wordt alleen gedaan indien de varicocele klachten oplevert of de man ongewenst kinderloos blijft en een afwijkende zaadproductie blijkt te hebben.

Mogelijke behandelingen zijn erop gericht dat het betreffende defecte bloedvat buiten werking wordt gesteld door het dicht te binden.

  • Een operatie waarbij met een klein sneetje in de onderbuik de bloedvaten worden opgezocht en afgebonden. Ditzelfde sneetje kan ook worden gemaakt in de lies of in het scrotum (balzak).
  • Het is ook mogelijk om via radiologische technieken de spatader zichtbaar te maken met contrastvloeistof. Vervolgens wordt dan een afsluitend veertje in de spatader geschoten zodat het afsterft. Succeskans is hiervan ongeveer 80%.

De belangrijkste complicatie van deze ingrepen is het opnieuw optreden van varicocele.

Websites

 Specialismen
 Onderzoeken
 Behandelingen

Geen behandelingen gevonden.

 Folders

Geen folders gevonden.

 

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Varicocele (spatader balzak)