• NL
 Enter Title

Als u 2 weken na de uitgerekende datum niet bevallen bent, spreken verloskundigen of artsen van overdragenheid ('over tijd' zijn). U bent dan 42 weken zwanger. De medische term hiervoor is serotiniteit.

De uitgerekende datum
De verloskundige of arts bepaalt tussen 10 en 14 weken van uw zwangerschap met echoscopisch onderzoek uw uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen niet precies op de uitgerekende dag. De bevalling is meestal in de periode van 3 weken voor tot 2 weken na deze datum. Ongeveer 5 procent van de zwangerschappen duurt langer dan 42 weken.

Welke risico's zijn er bij serotiniteit?
Bij een zwangerschap die langer duurt dan 42 weken, werkt de placenta soms minder goed. Het vruchtwater kan geleidelijk minder worden, de baby kan geleidelijk minder voeding krijgen, ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater komt vaker voor en in zeldzame gevallen krijgt de baby minder zuurstof.

Wanneer wordt u verwezen naar de gynaecoloog?
Bent u tusen de 41 en 42 weken zwanger? Dan wordt u in principe voor controle verwezen naar de gynaecoloog. Als de controles goed zijn, wordt meestal een spontane bevalling afgewacht. Als u langer dan 42 weken zwanger bent, adviseren we om de bevalling in te leiden. U bevalt dan in het ziekenhuis.

Onze fotoverhalen ‘bevallen’ en ‘keizersnede’
Wilt u weten hoe het is om in ons ziekenhuis te bevallen? Bekijkt u dan onze fotoverhalen:

Websites

 Onderzoeken

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Serotiniteit