• NL
 Enter Title

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het kan het lichaam op verschillende manieren binnendringen. In de dagelijkse omgang is er nauwelijks of geen risico op hiv-infectie. Het virus (hiv) kan zich bevinden in:

  • bloed
  • sperma en voorvocht
  • vaginaal vocht en moedermelk

Vooral door onveilige handelingen met bloed en sperma loopt iemand risico om hiv op te lopen of over te dragen. Eenmaal in het lichaam gaat het virus zich vermenigvuldigen. Dit gaat ten koste van de eigen afweercellen waardoor de afweer omlaag gaat. Hierdoor kunnen er infecties of bepaalde kankersoorten ontstaan.

Aids
Aids is een ziekte die wordt veroorzaakt door besmetting met het virus hiv. Hierdoor werkt het afweer- (of immuun)systeem van het lichaam minder goed. Mensen met aids krijgen daardoor zeldzame aandoeningen, zoals bepaalde vormen van longontsteking, darminfecties of kanker.

Wat merkt u van hiv?
Wie een hiv-infectie oploopt, merkt daar in het begin weinig tot niets van. Soms zijn er kort durende 'griepachtige'; klachten (de fase van 'acute hiv-infectie'). Na enige tijd, soms jaren, kunnen ernstige ziekteverschijnselen optreden. Wanneer hiv het afweersysteem heeft verzwakt, krijgen bacteriën, schimmels, parasieten en virussen een kans om ernstige ziekten te veroorzaken. We spreken in dat geval van aids.

Hoe kunt u aids voorkomen?
Door tijdig te beginnen met een combinatie van hiv-remmers kan iemand langdurig leven met hiv, zonder ziekteverschijnselen te krijgen. Het stadium aids kan dan worden voorkomen, of in ieder geval langdurig uitgesteld. Dankzij deze virusremmende medicijnen wordt de hiv-infectie in westerse landen nu beschouwd als een chronische ziekte.
Vrijen met een condoom is de beste manier om een infectie te voorkomen. Lees meer op de website Soa-aids

Hiv-centrum
Voor behandeling van een hiv-infectie kunt u terecht in het hiv-centrum van Noordwest Ziekenhuisgroep.

Websites

 Behandelingen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Hiv