• NL
 Enter Title

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ontstekingen in de darm. In het geval van de ziekte van Crohn kan de ontsteking in de hele darm voorkomen. Bij colitis ulcerosa zit de ontsteking alleen in de dikke darm. De ziekteverschijnselen van beide aandoeningen lijken erg op elkaar.

Wat merkt u bij uw kind van de ziekte van Crohn of van colitis ulcerosa?
Uw kind klaagt over buikpijn en heeft dunne ontlasting, vaak met bloed en slijm. Er kunnen wondjes ontstaan bij de anus. Soms heeft uw kind koorts. Het valt u ook op dat uw kind niet goed groeit, gewicht verliest en vaak moe en lusteloos is. De klachten zijn niet altijd even hevig en er zijn ook periodes waarin de klachten niet aanwezig zijn.

Onderzoek
Om vast te stellen dat uw kind de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, zal de kinderarts uw kind lichamelijk onderzoeken en aanvullend onderzoek afspreken. Dit aanvullend onderzoek houdt in: bloedonderzoek, ontlastingsonderzoek, inwendig maag-darmonderzoek en in sommige gevallen ook een MRI van de buik. Er zijn 2 darmonderzoeken mogelijk: gastroduodenoscopie (onderzoek van slokdarm, maag en dunne darm) en colonoscopie (onderzoek van de dikke darm). Deze onderzoeken gebeuren onder narcose of diepe sedatie, afhankelijk van de leeftijd. In beide gevallen merkt uw kind niets van het onderzoek.

Websites

 Specialismen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa bij kinderen