• NL
 Enter Title

Waterpokken is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus (varicella zoster-virus). Dit is een zeer besmettelijk virus. Het virus wordt door hoesten overgebracht, maar ook door direct contact met het vocht uit de blaasjes. Waterpokken komt vooral bij kinderen voor en wordt dus een kinderziekte genoemd.

Wat merkt u van waterpokken bij uw kind?
De waterpokken begint met koorts en grieperigheid. In enkele dagen ontstaan vlekjes op de huid. Meestal eerst op het hoofd en later op de romp en het gehele lichaam. Dit geeft veel jeuk. Kort hierop ontstaan er de kenmerkende blaasjes op de huid en ook in de mond. In de loop van enkele dagen drogen de blaasjes in en ontstaan er korstjes.

Hoe kunt u waterpokken bij uw kind voorkomen?
De ziekte is meestal niet te voorkomen. Uw kind wordt makkelijk besmet door andere kinderen, bijvoorbeeld op school of crèche.

Vanaf welk moment is uw kind besmettelijk voor anderen?
Uw kind is besmettelijk voor iedereen die nog niet eerder waterpokken heeft gehad. Uw kind kan de waterpokken zelf krijgen en dus de besmetting overbrengen vanaf de achtste dag nadat het zelf besmet is door iemand met waterpokken. De besmettelijke periode begint al vanaf 48 uur voor het ontstaan van de eerste vlekjes en duurt tot het indrogen van het laatste blaasjes.

Behandeling
Voor waterpokken bestaat in principe geen behandeling, meestal is uw kind binnen 10 dagen genezen en is het tegen de ziekte beschermd. Alleen bij kinderen (en volwassenen) met een verminderde afweer kan een speciale behandeling volgen.

Op bezoek op de afdeling neonatologie
Door mogelijk besmettingsgevaar voor de pasgeborenen, mogen broertjes een zusjes alleen op bezoek komen op de afdeling neonatologie als ze waterpokken hebben gehad.

Uw kind met waterpokken op wachtlijst: waarschuw het ziekenhuis
Heeft uw kind waterpokken of is uw kind in contact geweest met iemand met waterpokken? Dan kan uw kind de besmetting overbrengen aan anderen. Om dit te voorkomen moet u het ziekenhuis waarschuwen. Het is belangrijk dat u doorgeeft op welke datum en/of gedurende welke periode uw kind contact heeft gehad met iemand met waterpokken.
Belt u het ziekenhuis als uw kind:

  • op de wachtlijst staat voor een opname in het ziekenhuis op de kinderafdeling
  • een afspraak heeft op de (kinder)dagbehandeling
  • een afspraak heeft op de polikliniek kindergeneeskunde of een andere polikliniek van Noordwest Ziekenhuisgroep

Meer informatie en telefoonnummers vindt u in de patiëntenfolder ’waterpokken’.

Websites

 Specialismen
 Onderzoeken

Geen onderzoeken gevonden.

 Behandelingen

Geen behandelingen gevonden.

 Folders

Geen folders gevonden.

 

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Waterpokken