• NL
 Enter Title

Een koortsstuip (koortsconvulsie) is een plotselinge stoornis in de (elektrische) functie van de hersenen. Uw kind raakt hierdoor bewusteloos en krijgt spiertrekkingen. Soms stopt zelfs even de ademhaling. Koortsstuipen komen het meest voor bij kinderen tussen de 1 en 2 jaar. Kinderen die eenmaal een koortsstuip hebben doorgemaakt krijgen er vaak nog meer. De oorzaak is in de meeste gevallen een verkoudheid of een keel- of oorontsteking. In sommige gevallen wordt er geen oorzaak gevonden. Als uw kind een koortsstuip heeft gehad, is het belangrijk om uw huisarts hiervan op de hoogte te stellen.

Geen hersenschade na een koortsstuip
Een koortsstuip ziet er heftig uit maar de aanvallen duren meestal kort en veroorzaken geen hersenschade. Koortsstuipen hebben ook geen gevolgen voor de ontwikkeling van uw kind.

Wat merkt u van een koortsstuip bij uw kind?
Uw kind heeft koorts en krijgt plotseling spiertrekkingen en raakt bewusteloos. De ademhaling stopt soms even en daardoor kan er een verkleuring van de huid optreden. Na de aanval is het kind uitgeput en valt het in een diepe slaap. Vaak neemt de koorts na een aanval nog verder toe.

Hoe kunt u een koortsstuip bij uw kind voorkomen?
Een koortsstuip is niet te voorkomen. De kans dat uw kind het weer krijgt bij koorts, is groot. De koorts onderdrukken met paracetamol heeft geen zin. Overleg met uw huisarts wat u het beste kan doen.

Websites

 Specialismen
 Onderzoeken

Geen onderzoeken gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Koortsstuip bij kinderen