• NL
 Enter Title

Door verkalking in de vaten ontstaat een vernauwing in de bloedvaten in het been en/of de bekken. Verkalking in de vaten kan zelfs de slagaders naar de benen totaal afsluiten. Dit noemen we perifeer vaatlijden. Een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen heeft tot gevolg dat er minder bloed naar de bil- en/ of beenspieren kan stromen. Ruim een half miljoen Nederlanders lijden aan perifeer vaatlijden.

Wat merkt u van vernauwde bloedvaten?
De beenspieren hebben bij inspanning (lopen, rennen, traplopen) meer bloed en zuurstof nodig dan in rust. Bij een gebrek aan zuurstof ontstaat verzuring van de spieren. Het gevolg hiervan is dat u na een stukje lopen pijn krijgt in uw bil, bovenbeen en/of kuit. Na een korte tijd rusten, zakken de klachten af en kunt u weer een stukje verder lopen. Hier komt ook de term 'etalagebenen' vandaan: bij het bekijken van etalages staan mensen ook telkens even stil.

Hoe kunt u vernauwde bloedvaten, etalagebenen voorkomen?
Roken, hoge bloeddruk, diabetes (suikerziekte), overgewicht en een hoog cholesterol zijn risicofactoren voor vaatvernauwing. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om vaatvernauwing te voorkomen. Ook ondersteunt het uw herstel.
Houd u daarom goed aan de volgende leefregels:

  • rook niet (meer)
  • zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • zorg voor een gezond gewicht

Websites

 Specialismen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Vernauwde bloedvaten in het been en/of de bekken (etalagebenen, perifeer vaatlijden)