• NL
 Enter Title

Vasculitis is een ontsteking van de bloedvaten. Het is een vrij zeldzame, chronische ziekte van het afweersysteem. Als dit systeem niet goed werkt raken de wanden van de bloedvaten ontstoken. De bloedvaten kunnen dan bepaalde lichaamsdelen te weinig soms helemaal niet van bloed voorzien. Organen en weefsels gaan hierdoor slechter functioneren en vallen, als u niet wordt behandeld, zelfs helemaal uit. Er zijn veel vormen van vasculitis, die we grofweg indelen in: 

  • primaire vasculitis: als vasculitis voorkomt als een zelfstandige ziekte waarvan de oorzaak onbekend is
  • secundaire vasculitis: als vasculitis ontstaat als neveneffect van een andere ziekte of aandoening
  • systemische vasculitis: als  een vasculitis niet alleen in een bepaald deel van het lichaam zit,  maar door het hele lichaam optreedt


Een voorbeeld van een vasculitis is Giant Cell Arteritis (GCA), ook wel reuscel arteritis of arteritis temporalis genoemd. Bij deze vorm zijn vooral de grote bloedvaten ontstoken. Bij de zogenaamde ANCA vasculitis (onderverdeeld in verschillende subtypen: GPA, MPA, EGPA) zijn met name de kleine bloedvaten ontstoken. Meer informatie over de vormen van vasculitis vindt u op de website van de Vasculitis Stichting.

Wat merkt u van vasculitis?
De klachten bij vasculitis zijn heel verschillend. Door de ontsteking raken de bloedvaten beschadigd, waardoor ze gaan lekken. U ziet dan rode, blauwpaarse vlekjes op de huid, een soort bloeduitstortingen. Soms raakt het vat verstopt door de vasculitis. Dan kunnen er ook grote of kleine wondjes ontstaan. Niet alleen de vaten van de huid, maar ook de bloedvaten van organen zoals de nieren of de longen kunnen door vasculitis worden beschadigd. U krijgt dan problemen met deze organen.
Een systemische vasculitis geeft vaak ook algemene ziekteverschijnselen zoals koorts, algehele malaise, moeheid, gewichtsverlies en langdurige verkoudheid. Ook kunt u gewrichtsklachten krijgen en spierpijn, buikpijn, misselijkheid en braken.

Behandeling
Bij de behandeling van vasculitis hangt het er vanaf, in welk stadium uw ziekte zich bevindt. Lees meer over de behandeling van vasculitis.

Websites

 Onderzoeken

Geen onderzoeken gevonden.

 Folders

Geen folders gevonden.

 

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Vasculitis