• NL
 Enter Title

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), PSMA (Progressieve Spinale Mulculaire Atrofie) en PLS (Primaire Laterale Sclerose) zijn progressieve spierziekten waarbij motorische zenuwcellen in het zenuwstelsel afsterven. Hierdoor worden hersensignalen niet meer goed naar de spieren overgebracht. Daardoor worden de spieren steeds zwakker en/of stijver.

De diagnose
De plaats in het zenuwstelsel waar de zenuwcellen afsterven is bepalend voor de diagnose: ALS, PSMA of PLS. De spierziekten lijken sterk op elkaar, maar de klachten zijn (deels) verschillend.

Wat merkt u van ALS, PSMA of PLS?
Afhankelijk van de diagnose ALS, PSMA of PLS, kunt u de volgende klachten krijgen:

  • minder goed kunnen bewegen en ademhalen
  • minder goed kunnen slikken en spreken
  • klachten bij denken, doen en/of het gedrag

Begeleiding en behandeling
Uw klachten worden na verloop van tijd ernstiger. U krijgt dan ook steeds meer lichamelijke beperkingen, met vaak ingrijpende gevolgen voor uw dagelijks leven. Dit vraagt veel van uw aanpassingsvermogen, ook emotioneel. Een gespecialiseerd ALS-behandelteam probeert u hier zo goed mogelijk bij te begeleiden, ook bij de voorbereiding op de toekomstige verslechtering. Verder probeert het behandelteam uw klachten zo goed mogelijk te behandelen. Lees in de patiëntenfolder 'ALS, PSMA en PLS' meer informatie over het ALS-behandelteam.

Websites

 Specialismen
 Onderzoeken

Geen onderzoeken gevonden.

 Folders

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: ALS, PSMA en PLS