• NL
 Enter Title

Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen (20-60%), zonder dat zij daar last van hebben. Dit wordt dragerschap genoemd. De Meticilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een bijzondere stafylokok omdat hij ongevoelig (resistent) is voor behandeling met de meest gangbare antibiotica. In Nederland komt MRSA-dragerschap relatief weinig voor. Dit komt doordat in Nederland veel gedaan wordt om verspreiding te voorkomen.

Wat merkt u van MRSA?
Meestal merkt u niets. De bacteriën zitten op uw huid en neus, maar kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Het MRSA-dragerschap is vaak tijdelijk. De meeste mensen raken de bacterie vanzelf weer kwijt. Soms kan MRSA wel problemen geven, dit zijn dan met name huidinfecties. Dit kan een reden zijn om te behandelen. Een andere reden om u te behandelen is bijvoorbeeld als u werkt in de gezondheidszorg.

Hoe kunt u MRSA voorkomen?
Besmetting met MRSA gebeurt vooral door direct huidcontact, voornamelijk via de handen. Er is een grotere kans op (tijdelijk) MRSA-dragerschap als u:

  • de afgelopen 2 maanden in een buitenlandse zorginstelling behandeld of opgenomen bent
  • van beroep zeevarende bent
  • huisgenoot of mantelzorger van een MRSA positieve drager bent
  • door uw beroep in contact met levende vleesvarkens, vleeskalveren of vleeskuikens komt. Of dat u woonachtig bent op een dergelijk bedrijf
  • uw kind geadopteerd is vanuit het buitenland en korter dan een jaar in Nederland is


Behandeling van MRSA-dragerschap
Soms is er een aanwijzing om het MRSA-dragerschap te behandelen.

Websites

 Onderzoeken

Geen onderzoeken gevonden.

 Behandelingen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: MRSA