• NL
 Enter Title

Multiple Sclerose (MS) is een chronische en progressieve aandoening van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit grote hersenen, kleine hersenen, de hersenstam en het ruggenmerg. Het isolerende omhulsel rond de zenuwcellen (myeline) raakt beschadigd door een overmatige activiteit van het afweersysteem. Afhankelijk van de plaats en de grootte van deze beschadigingen kan het zijn dat er klachten ontstaan zoals:

  • moeite met zien (oogzenuwontsteking)
  • gevoelsstoornissen
  • stijve of zwakke spieren
  • gestoorde blaasfunctie
  • gestoorde coördinatie
  • lichamelijke en/of geestelijke vermoeidheid
  • cognitieve klachten, zoals problemen met aandacht, geheugen en planning
  • slikproblemen
  • moeite met praten

MS is een ziekte die nog niet kan worden genezen. Het verloop van de ziekte kan wel worden beïnvloed. 

Verloop van MS
Hoe de ziekte zich zal ontwikkelen, is moeilijk te voorspellen. Dit is bij iedereen verschillend. Ook kent MS verschillende vormen:

Relapsing remitting MS
In het beginstadium van de ziekte kan het lichaam de schade door de ontstekingen vaak nog ‘repareren’. De klachten gaan dan weer over. Daardoor lijkt het of de ziekte in aanvallen komt. Zo’n aanval wordt een Schub, exacerbatie of een relapse genoemd. In ongeveer 85 procent van de gevallen begint MS als een ziekte met aanvallen die weer overgaan. We noemen dit ‘relapsing remitting MS’.

Secundair progressieve MS
Op den duur kan het lichaam de schade door ontstekingen steeds moeilijker herstellen. Het kan dan zijn dat er na een aanval geen volledig herstel optreedt of zelfs een achteruitgang. We noemen dit ‘secundair progressieve MS’. Bij sommige mensen begint deze fase al een paar jaar na de eerste klachten. Bij anderen duurt dit wel twintig jaar of langer. Nog weer anderen bereiken deze fase nooit.

Primair progressieve MS
In ongeveer 10 tot 15 procent van de gevallen begint de ziekte meteen met een geleidelijke of snelle achteruitgang. We noemen dit 'primair progressieve MS'.

Oorzaak van MS onbekend
De precieze oorzaak van MS is niet bekend. Waarschijnlijk bepalen meerdere factoren samen of iemand MS krijgt of niet. MS is geen ziekte die volgens een bepaald patroon overerft, maar er wordt wel aangenomen dat honderden genen een rol spelen bij het ontstaan van MS. Ook zijn er aanwijzingen dat onder andere het klimaat, virusinfecties en eetgewoontes een rol spelen.

 

Websites

 Onderzoeken

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Multiple Sclerose